MIJN BLOGS IN HET ARCHIEF
KNEDENDE KATTENVOETJES

Nu overal de trippelende paardenvoetjes van het paard van Sinterklaas te horen zijn, wil ik wat aandacht besteden aan knedende kattenvoetjes. Het melktreden zoals dit officieel genoemd wordt. Kittengedrag dat ook door veel volwassen katten vertoond wordt. 

Kittengedrag

De oorsprong van dit natuurlijke gedrag ligt in de kittentijd. Moederpoes wekt haar jonge kittens om te drinken door anders te gaan liggen en ze te likken. Waarna de kittens met hun voorpootjes rond de tepel van moederpoes kneden om zo de melkstroom te stimuleren. Deze ritmische beweging van de voorpootjes wordt afgewisseld met het zuigen aan de tepels. Het kitten ligt lekker in het nest bij moederpoes te drinken, wat een prettige ervaring is voor het kitten.En de volwassen kat

Het melktreden van volwassen katten is dus feitelijk kittengedrag. Het is niet wetenschappelijk  aangetoond dat de leeftijd waarop het kitten van de moederpoes gescheiden wordt, een rol speelt bij het wel of niet melktreden tijdens de volwassenheid. Met de fles grootgebrachte kittens, die dus al voor het spenen van hun moeder gescheiden zijn, lijken meer melktreed gedrag te vertonen, maar ook dit is niet wetenschappelijk aangetoond.

Waar heeft het dan wel mee te maken?

Het prettige gevoel, de positieve ervaring die het kitten heeft opgedaan terwijl hij bij moederpoes dronk. Als uw kat op schoot ligt en u hem aait, wordt hij feitelijk teruggebracht naar zijn kittentijd, het moment dat hij gewekt werd door moederpoes en dronk. Het aaien van de mens lijkt op het likken van de moederpoes. Uw kat voelt zich dan heel prettig. Een groot compliment voor u dus.

Katten kunnen ook met de voorpootjes kneden zonder dat u ze aait. Ze kiezen daarvoor een zachte ondergrond, vergelijkbaar met de zachte buik van moederpoes. Dus ook zonder aaien, kan uw kat uw schoot kiezen om te kneden. Als hij hierbij zijn nageltjes gebruikt, vindt u dit als eigenaar niet altijd even prettig. U zit immers niet te wachten op schrammen. U kunt dit oplossen door een dikke handdoek of trui op uw schoot te leggen. Dan kan de kat lekker kneden.

Katten kneden ook vaak voor ze op hun fleecekussen of in hun mandje gaan liggen. Ook een lekkere zachte ondergrond. En er zijn ook katten die terwijl ze op hun ruggetje liggen met de voetjes in de lucht treden als de situatie heel prettig voor ze is.Net als bij het spinnen kan het ook bij het kneden voorkomen dat de kat zichzelf gerust wil stellen, dat het eigenlijk een stress volle situatie is voor de kat. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als uw kat net een vreemde kat ontmoet heeft en hij zich heeft teruggetrokken naar een veiliger plek. Daar aangekomen kan hij zichzelf geruststellen door geruime tijd te staan kneden voordat hij gaat liggen.