MIJN BLOGS IN HET ARCHIEF




KATTEN EN PILLEN

Laatst kreeg ik op een symposium een proefverpakking “Hapslik” mee, een nieuw hulpmiddel om je kat een pil toe te dienen. Een reden om eens te schrijven over katten en pillen, een combinatie die meestal niet zo goed samen gaat. Uitzonderingen daargelaten, veranderen ook de meest zachtaardige katten in ware tijgers op het moment dat ze een pil moeten innemen. 

Soms kom je er als toegewijd personeel niet onder uit en moet je je kat een pil toedienen. Als je geluk hebt, komt dit maar sporadisch voor en gaat het om een enkel ontwormings tabletje. Als je kat pech heeft, moet hij vaker pillen nemen omdat hij ziek is of misschien zelfs een chronische ziekte heeft, waarvoor hij de rest van zijn leven op de pillen staat. Dit kan zowel voor de kat als voor zijn personeel veel stress opleveren.

Stress zoveel mogelijk vermijden

Het heeft wat tegenstrijdigs dat je je kat stress bezorgt door hem een pil toe te dienen, waar hij juist beter van moet worden! Stress verlaagt de weerstand en maakt hierdoor de kat vatbaarder voor ziektes. Dat is dus niet bevorderlijk voor zijn gezondheid. Daarom is het belangrijk ervoor te zorgen dat de kat zo min mogelijk stress ervaart bij het toedienen van zijn pil. Ook voor de eigenaar is dit het prettigst!

Verschillende trucs

Heb je toevallig een van die katten die zonder problemen hun bekje open doen zodat je de pil er in kunt stoppen en hem dan meteen inslikken, al dan niet met hulp van even over de keel strijken, dan hoef je niet na te denken over alle mogelijke trucs. Geef de kat direct na de pil wat lekkers te eten, een paar brokjes, een snoepje. Mocht hij het pilletje toch ergens in zijn bek verstopt hebben - ook de kat heeft trucs- dan zal hij deze hopelijk met het lekkers vanzelf inslikken. Controleer wel of dit gebeurd is. Natte, uitgespuugde pillen op de vloer werken nu eenmaal niet.

Maar heb je een kat die niet zomaar een pil slikt, dan moet je wat trucs toepassen. Het doel hierbij is de kat de pil toe te dienen, waarbij hij zo min mogelijk stress ervaart. Allereerst is het belangrijk dat jezelf rustig blijft. Benader je kat zoals je altijd doet, straal rust uit en ga doelgericht te werk. Hierdoor zal je kat het rustigst blijven, de minste stress ervaren.

Dan kun je ervoor kiezen om je kat in een grote handdoek te wikkelen, waar alleen zijn kopje uitsteekt. Hiermee voorkom je dat hij je met zijn nagels kan krabben. Je kunt een pillenschieter gebruiken om de pil goed achter in zijn bek te brengen. Je hoeft hierbij de bek van de kat maar iets te openen. Geef ook hier de kat na afloop wat lekkers te eten.

De handdoek methode kan heel handig zijn, hoewel het enige oefening vraagt om je kat goed in te wikkelen. Ook kan de kat een negatieve associatie krijgen met de handdoek. Dit gebeurt als de toediening ondanks alles, voor de kat toch niet prettig is verlopen, misschien omdat het pilletje vies was of omdat hij in de handdoek gerold werd. Door de kat in de handdoek te wikkelen, oefen je dwang uit en de meeste katten vinden dit niet prettig.

De kat leert nu dat de handdoek een slechte ervaring oplevert en zal de volgende keer als je met de handdoek aan komt, de benen nemen en onder de bank verdwijnen. Niet handig als je een antibioticumkuur van tien dagen te gaan hebt.

Daarom raad ik aan om de handdoekmethode pas als een na laatste middel in te zetten.

Pil verpakken

Ik vind het een betere optie om de pil te verbergen in iets wat de kat normaal gesproken lekker vindt. Het handigst is het om de pil fijn te maken of als het een capsule is, deze te openen. Poeder verbergt en mengt makkelijker dan een hele pil. Ga wel even na of de capsule geopend mag worden. Lees hiervoor de bijsluiter of vraag het aan de dierenarts.



Een beetje yoghurt, smeerkaas, slagroom, boter, kattenmelk, nat voer of “Laxapast”, de pasta ter behandeling van door haarballen veroorzaakte spijsverteringsproblemen, zijn heel handig om een fijngemalen pil in te verbergen. Geef dit lekkere hapje gewoon op een schoteltje aan je kat. Wil hij het niet nemen, dan kun je het ook rond zijn bek of op zijn voorpootjes smeren. Dan likt hij het wel af.

Voor de katten die ook op deze manier geen pillen slikken, is er al een tijd “EasyPill” op de markt. Een kneedbare substantie waarin je de pil kunt verstoppen. Het verdient aanbeveling om de kat eerst aan de smaak van “EasyPill” te laten wennen. Hiervoor leg je wat stukjes in zijn voerbakje voor je er echt een pil in verstopt. Sommige katten hebben nu eenmaal moeite met ander voer en kijken eerst even de kat uit de boom.

“EasyPill” ziet er vrij smakeloos uit, maar de substantie glijdt wel makkelijk naar binnen. Heb je nu een kat die voor iets echt lekkers gaat, dan is “Hapslik” het proberen waard. Dit ziet er uit als een kleine cupcake en wordt door een echte kok bereid. Een smakelijke, verantwoorde snack voor honden en katten met een gleuf erin waar je de pil of druppels in kunt verstoppen. Ook hier geldt dat het handig is om de kat eerst te laten wennen aan dit nieuwe snackje voor je er een medicijn indoet. En dan kan de pil zo maar hapslik weg zijn!



Laatste redmiddel

Mocht ondanks alle trucs het echt niet lukken om je kat een pil toe te dienen en het hem alleen maar stress opleveren, dan kun je natuurlijk de handdoek in de ring gooien. Maar als je kat echt het medicijn nodig heeft, dan kun je beter de dierenarts vragen of het middel eenmalig per injectie toegediend kan worden. Dan moet de kat daarvoor wel weer een keer naar de dierenarts, maar beter dat een keer extra dan tien dagen vechten en stress met een kat die niet te pillen is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kat met pijn in de bek.

Niet doen

Wat je in elk geval niet moet doen, is de kat proberen een pil in wat voor vorm dan ook verpakt, toe te dienen terwijl hij op de kattenbak zit. In de eerste plaats gaan eten en plassen niet samen. Daarnaast is het niet handig je kat een negatieve ervaring te laten opdoen terwijl hij op de kattenbak zit. Hierdoor zou hij de kattenbak kunnen gaan mijden met onzindelijkheid als gevolg.

Veel succes en beterschap voor de kat!