MIJN BLOGS IN HET ARCHIEF
BUITENKATTEN EN RISICO ’S

Afgelopen week werd ik enkele ochtenden wreed wakker geschud door het zien van overreden katten langs de kant van de weg. Vreselijk, het zal je kat maar overkomen! Dat wil toch geen enkele eigenaar? En dat is nog maar één risico van je kat buiten laten lopen. Omdat ik de afgelopen tijd ook meerdere malen ben geweest bij katten die probleemgedrag vertoonden ten gevolge van vreemde katten in de tuin, wil ik in deze blog aandacht besteden aan de risico’s voor buitenlevende katten. 

Risico’s: verkeer, vechtpartijen

Je kunt natuurlijk een bord langs de kant van de weg zetten en hopen dat je kat weer heelhuids thuiskomt. Op zich, een creatieve oplossing! Maar geen garantie op succes, lees overleven van uw kat. Want juist in het buitengebied, op rustige wegen tussen boerderijen, waar ik dit bord tegen kwam, wordt hard gereden. En hoe slim uw kat ook mag zijn, een ongeluk zit in een klein hoekje!
En in de bebouwde kom, vlakbij de toegangswegen tot het dorp, loopt uw kat ook een behoorlijk risico het slachtoffer van een verkeersongeval te worden.
Nu heb ik het alleen nog maar over verkeersongevallen, maar er zijn natuurlijk ook andere risico’s voor buiten levende katten. Denk maar aan de vechtpartijen tussen vreemde katten die hun territorium verdedigen of die met dezelfde poes willen paren.

Nu is het zo dat als een kat gecastreerd is, de gevechten om paring in elk geval niet meer plaats vinden. Ook blijven gecastreerde katten dichter bij huis, hun territorium is kleiner dan dat van intacte katten en ze zijn vaak- niet altijd!- wat rustiger. Rustiger zou kunnen betekenen dat er minder gevechten optreden.
Moet een kat eigenlijk naar buiten kunnen

Het is natuurlijk een punt van discussie. Kun je het een kat aandoen om niet de vrije toegang naar buiten te hebben? Je kat niet op straat laten lopen, betekent natuurlijk niet dat hij helemaal niet naar buiten kan! Er zijn tal van mogelijkheden om je kat wel naar buiten, maar niet op straat te laten. Je kunt je tuin afzetten door bijvoorbeeld een houten rol op de schutting te plaatsen die ervoor zorgt dat de kat geen grip heeft en zodoende niet over de schutting kan klimmen. De afgelopen tijd heb ik deze mogelijkheid enkele malen geadviseerd bij katten die probleemgedrag vertoonden ten gevolge van het zien van de buurkat in hun tuin.Een kattenren kan voor de eigen kat ook een goede optie zijn. Maar als er vreemde katten in de tuin komen, waar uw kat op reageert, is een ren minder geschikt.
Er zijn tal van oplossingen te vinden om je kat veilig naar buiten te laten, afhankelijk van de wensen en mogelijkheden van kat en eigenaar.

Stress

Als je echter een kat hebt die altijd buiten geleefd heeft, kan het zijn dat je kat stress ervaart door niet meer de vrije toegang tot buiten te hebben. Dan kun je hem aan de veiligste kant van het huis naar buiten laten. Dit betekent, de kant waar hij het verst van een verkeersweg is. Hem laten castreren en dan inderdaad hopen op zijn slimheid en zeven levens.