MIJN BLOGS IN HET ARCHIEF
EEN EVEN OF ONEVEN AANTAL KATTEN

Laatst vroeg iemand mij of het beter is om katten in even aantallen te houden. Mevrouw overwoog een nieuwe kat erbij te nemen, maar dan zou zij een oneven aantal katten in huis hebben en dat zou niet goed zijn. Van mij wilde ze graag horen hoe ik hierover denk. 

Als je ervan uit gaat dat katten in even aantallen beter zouden kunnen samenleven, kun je naar twee zaken kijken. Allereerst naar hoe een kat van nature leeft: leven katten in kolonies met een even aantal dieren? Van nature leven groepen vrouwelijke verwante katten bij elkaar, maar er is niets bekend over het aantal van deze kolonies. Dit is variabel, even of oneven. Evenmin is het zo dat katten met een maatje samenleven, zoals je bij paarden ziet, die een vriend voor het leven zoeken.

Kunnen katten tellen?

Het tweede punt waar je naar kunt kijken om te beoordelen of katten beter in even aantallen kunnen samenleven, is de veronderstelling of een kat eigenlijk kan tellen.
Er is door verschillende wetenschappers onderzoek gedaan naar de intelligentie van dieren. Hierbij is ook onderzocht of een dier kan rekenen. Zo werd van het paard Kluger Hans in het begin van de twintigste eeuw beweerd dat het kon tellen en kon rekenen. Echter, uit nader onderzoek bleek, dat hoewel er geen sprake was van bedrog, Hans toch niet kon tellen. Het paard reageerde op onbewust afgegeven hints, onder andere de blikrichting en de gelaatsuitdrukking van zijn eigenaar en de mensen in het publiek.Tot op heden is niet wetenschappelijk aangetoond dat een dier kan tellen. Dus, een even of een oneven aantal katten in huis, het getal op zich maakt niet uit voor de kat.

Een stabiel evenwicht tussen de sociale groepen

Waar het wel om gaat, als je als eigenaar overweegt om je meerkatshuishouden uit te breiden met een nieuwe kat, is dat je goed kijkt naar hoe stabiel het evenwicht tussen de sociale groepen is. Hoe is de relatie tussen de sociale groepen? Kunnen zij met elkaar het huis en het leefgebied delen? Als er geen sprake is van stress tussen de groepen, dan is er een goede kans dat het huishouden een nieuwe kat aankan. Waarbij het dan wel belangrijk is dat je kijkt naar de leeftijden en de geslachten van de katten. Ook als alle dieren gecastreerd zijn, dan nog blijft het geslacht een rol spelen. En dan nog, die ene kat erbij kan net de kat teveel zijn!

Kunnen katten lezen?

Het mag duidelijk zijn, een kat kan niet tellen. Evenmin is aangetoond dat een kat kan lezen.Maar toch, wij blijven onze menselijke vermogens projecteren op de dieren. Zo zijn er sinds dierendag in veel huishoudens voerbakjes te vinden met de naam van de kat erop. Ideaal, elke kat zijn eigen bakje? Voor de kat maakt het niet uit. Voor de eigenaar kan het handig zijn als niet elke kat hetzelfde voer krijgt of er iets aan het voer wordt toegevoegd. Hoewel, het ook dan handiger is om de katten met verschillend voer op verschillende plaatsen te laten eten, zodat je zeker weet dat elke kat het juiste voer krijgt.