MIJN BLOGS IN HET ARCHIEF
MEDISCHE OORZAAK

Als mijn hulp wordt ingeroepen bij een kat met een gedragsprobleem vind ik het altijd belangrijk om eerst een medische oorzaak uit te sluiten. Het is nu eenmaal belangrijk om te weten of de kat gezond is, of hij niet een reden heeft om ineens buiten de bak te plassen, agressief te reageren. Vaak is het een combinatie van zowel een medisch als een gedragsprobleem en moeten beide behandeld worden om de kat weer lekker in zijn vel te laten zitten. 

Afgelopen week was wat dat betreft een heftig weekje!

Blaasontsteking

Een vrij veel voorkomende oorzaak voor buiten de bak plassen, is dat de kat blaasontsteking heeft of gehad heeft. Door in elk geval de urine van de kat te laten onderzoeken, kan een ontsteking of blaasgruis vastgesteld en behandeld worden. Ziekte over, kat weer zindelijk, kat in het bakkie? Nee, niet altijd. Vaak heeft de kat de pijn bij het plassen die hij tijdens de blaasontsteking gehad heeft, geassocieerd met de kattenbak of het grit. In de ogen van de kat is dat de boosdoener, dus daar gaat hij echt niet meer op plassen! Een gedragstherapeut kan dan helpen om na te gaan of dit de reden is of dat er misschien iets anders aan de hand is. Zo heb ik afgelopen tijd weer enkele katten op de kattenbak gekregen en hun personeel gelukkig gemaakt.

Meerkatshuishouden en ziekte

Een ander probleem kan ontstaan als in een meerkatshuishouden een van de katten ziek wordt en de katten daardoor langere tijd van elkaar gescheiden worden. Zo kwam ik bij twee katten, broertjes, die alles samen deden, het voorbeeld van een sociale groep waren tot het moment dat een van hen erg ziek werd en een kleine twee weken boven in huis woonde. Een periode waarin de katten elkaar niet zagen. Er hing alleen een vreemde geur van ziekte in het huis als het personeel van boven kwam. Gelukkig knapte de zieke weer op en kon hij weer naar beneden in huis en tuin. Eind goed, al goed? Nee, want de andere kat die al die tijd beneden was geweest, herkende zijn broertje niet meer. Hij rook raar, hij had hem al die tijd niet gezien, wat was dat eigenlijk voor indringer in zijn territorium? Hij ging dreigen: in deuropeningen zitten en staren naar die vreemde kat. En die werd bang, ging blazen en liet zich wegjagen! Geen ideale situatie, zo’n verstoring van het evenwicht. Gelukkig hebben deze katten zeer gemotiveerd personeel dat met het door mij opgestelde plan aan de slag gaat.
Ernstige ziekte

Soms gebeurt het helaas ook dat er helemaal niets meer te doen is. Blijkt de kat heel ziek te zijn, terwijl je eigenlijk voor een gedragsprobleem komt. De kat op bovenstaande foto had helemaal geen gedragsprobleem. Zij is de moeder van mijn Doortje, die nu ruim één jaar is. Moeder Dana was net drie jaar, volkomen gezond en levenslustig. Vorig jaar heeft ze met haar tengere lijfje haar nest van vijf gulzige kittens groot gebracht, een fantastische moeder! Ze leefde nu met papa Pjotr en zoontje Mikkie als gelukkig kattengezinnetje in een fantastisch huis met even fantastisch personeel. Helaas is Dana van de ene op de andere dag ernstig ziek geworden en binnen vierentwintig uur aan de gevolgen daarvan overleden. Ik wil dit even met u delen en wens haar personeel ook vanaf deze plek veel sterkte.