Vanmiddag reed ik op weg naar een consult door een compleet oranje versierde straat al helemaal klaar voor het WK voetbal. Mogelijk heeft de oranje koorts u ook al te pakken! En slaat dit over op hoe u naar uw kat kijkt, naar de spelletjes die u met hem doet, moet hij ineens ook voetballen!
Hoe balgevoelig is een kat eigenlijk?
Een balletje en een kat, ze lijken zo bij elkaar te horen, maar is een balletje wel het favoriete speeltje van een kat? Een kitten zal uit nieuwsgierigheid, hij is immers de wereld aan het ontdekken, voorzichtig met zijn pootje tegen een balletje aantikken- schoppen om in voetbalsferen te blijven- hé wat leuk, het rolt weg, nog maar eens tikken, rollen en rennen maar! Maar als het een hard, makkelijk rollend balletje is, van hard plastic, kom je al snel bij een groot nadeel: het is moeilijk tot niet in de bek te nemen en omdat een kat nu eenmaal niet werkelijk oefent voor een WK, maar voor de jacht, is het toch belangrijk dat een prooi in de bek vervoerd en eventueel dood gebeten kan worden. Dit kan niet met een hard plastic balletje, wel met een zachter balletje, maar dat rolt weer minder. Dus in dat opzicht is een balletje niet zo’n geschikt speeltje dat de kat uit zichzelf zal pakken. Al kun je je kat natuurlijk trainen op bijvoorbeeld samen een potje pootbal spelen. Sommige katten doen dan zelfs pootje over!
Hangt karakter van de kleur af?
Om maar even in oranjesfeer te blijven, is er een samenhang tussen de vachtkleur van de kat en zijn karakter, is misschien een oranje kat feller dan bijvoorbeeld een witte of zwarte?
Door verschillende onderzoekers(o.a. Todd, 1977; Hemmer,1990: Gordon Stables, 1872; R.S. Huidekoper, 1895) is geschreven over een verband tussen de kleur van de vacht en het gedrag van een kat. Laten we eens kijken wat ze zoal zeggen.
Todd(1977) stelde dat zwarte katten vreedzamer en verdraagzamer ten opzichte van elkaar zijn dan katten met het Agouti gen(het streepjespatroon van de cyperse kat) en dat dit de reden zou kunnen zijn dat zwarte katten meer in steden en wildkleur katten meer op het platteland gevonden worden.
Natoli & De Vito(1991) gaan hierop door en stellen dat rode katten druk zijn met vechten in plaats van met paren, waardoor er dus minder voortplanting van rode katten plaats vindt.
Todd(1977) en Hemmer(1990) stellen dat vachtkleur en dopamine gerelateerd zijn en dat er dus een verband is tussen gedrag en vachtkleur.
Hemmer(1990) stelt dat genen die te maken hebben met de vachtkleur tijdens de embryonale ontwikkeling vlakbij chromosomen zitten met genen die van invloed zijn op het zenuwstelsel. Als dus de pigmentatie verandert, heeft dit gevolgen voor de werking van de zintuigen, wat een ander gedrag tot gevolg heeft. Denk bijvoorbeeld aan een witte kat(verregaande depigmentatie) die vaak doof is en hierdoor anders zal reageren dan een horende kat.
Er is dus heel wat onderzocht, maar of een oranje kat nu werkelijk door zijn felheid een betere voetballer is dan een gestreepte? Dit blijft een gok, het lijkt de toto wel!
Bovendien heb je ook nog te maken met de erfelijke factoren, wat krijgt een kat van zijn ouders mee en wat wordt er door zijn opvoeding, leefomgeving bepaald? Woont hij toevallig bij een dierentrainer in huis, ja dan is er een redelijke kans dat hij beter getraind wordt op bijvoorbeeld pootje over. Komen we weer bij de nature-nurture kwestie, waarover ik eerder schreef.
Kort gezegd, je kunt je kat trainen op een bepaald gedrag, naarmate de beloning meer in zijn smaak valt- een kat blijft een opportunist- des te succesvoller zal de training zijn.
Wat denkt u, maakt oranje een kans, maakt uw kat een kans of zullen we hem maar gewoon laten muizen vangen?