MIJN BLOGS IN HET ARCHIEF





GEDRAGSTHERAPIE EN BACH BLOESEM

Afgelopen maand bezocht ik het Bach centrum in Sotwell, Engeland, waar dr. Edward Bach rond 1900 een groot deel van de 38 remedies ontdekt heeft. Daar, in Mount Vernon heeft dr. Bach gewoond en gewerkt en worden nu nog steeds bloesems gewonnen en wordt onderwijs in de toepassingen en mogelijkheden van Bach bloesem gegeven. 

De werking van Bach bloesem

Er zijn in totaal 38 verschillende remedies ontwikkeld en één samengestelde remedie: Rescue Remedy. Deze kent u misschien wel: veel mensen aan wie ik Bach bloesem voor hun kat voorstel, blijken zelf wel eens Rescue Remedy gebruikt te hebben in toestanden van acute paniek, bij examenstress, bij verwondingen. U leest het goed, Bach bloesem kan ingezet worden voor mens en dier. De werking is energetisch, heel subtiel. De gedachte die er achter zit, is dat een organisme uit balans is en door gebruik van de juiste bloesem weer in balans getrild kan worden. Het is belangrijk om te kijken wat voor type iemand is, wat zijn normale manier van reageren is. Deze remedie moet altijd aan het persoonlijke mengsel worden toegevoegd om de disbalans blijvend te herstellen. Daarnaast wordt gekeken welke emotie in een bepaalde situatie uit balans is. Zo kan honeysuckle, wilde kamperfoelie, bij heimwee naar betere tijden, bij rouw, worden ingezet. Afgelopen week kwamen er toevallig twee katten in mijn praktijk die rouwden om een overleden huisgenoot(kat). Voor beiden heb ik een mengsel met honey suckle samengesteld om hen door deze periode heen te helpen, om niet meer mauwend te lopen zoeken naar het overleden maatje.



Bach bloesem als hulpmiddel bij gedragstherapie

Als gedragstherapeut zoek ik oorzaken en oplossingen van ongewenst gedrag bij katten, waarbij ik, na uitsluiten van een medische oorzaak voor het gedrag, kijk wat de kat met zijn gedrag wil zeggen. Onder welke omstandigheden vertoont hij dit gedrag, wat is de invloed van de leefomgeving, wat is zijn motivatie. Natuurlijk is het belangrijk om te kijken of en welke aanpassingen er nodig zijn in de leefomgeving van de kat om zijn gedrag te veranderen in gewenst gedrag. Soms heeft een kat extra hulp nodig. Om zich aan te passen aan veranderde omstandigheden, om hem door een crisis te helpen, om zijn angst te verminderen om zo beter te kunnen leren. Een kat die angst heeft voor bijvoorbeeld de andere in huis levende kat, kan met behulp van het leggen van een positieve associatie: het opdoen van een prettige ervaring bij het zien van de andere kat, leren dat die andere kat eigenlijk niet zo eng is. Dit hele proces kan vergemakkelijkt worden, de kat beter ontvankelijk maken voor leren, als hij minder angst ervaart. Op dit punt kan Bach bloesem helpen. Zo verlopen herintroducties van katten makkelijker als er minder angst ervaren wordt, de katten verdraagzamer naar elkaar zijn.



Wat is het verschil tussen Bach bloesem en valeriaan/kattenkruid

De werking van Bach bloesem is anders dan die van bijvoorbeeld valeriaan of kattenkruid, ook plantjes. De meeste katten worden wel heel ontspannen op valeriaan en kattenkruid, hoewel soms ook met agressie op kattenkruid gereageerd kan worden, maar die werking is niet blijvend. Op het moment dat de roes is uitgewerkt, de kat niet meer onder invloed is, is de kat weer in zijn normale doen. Het kan zeker wel helpen om bij een herintroductie beide katten van te voren valeriaan te geven, ter ontspanning, maar om een kat minder angst te laten ervaren, is iets nodig wat in het organisme doorwerkt.

Naast Bach bloesem kunnen hier ook voedingssupplementen voor worden gebruikt. Als een eigenaar niets voelt voor bloesem, dan zal ik ze ook niet aanbieden. In dat geval is het mooi dat er voedingssupplementen bestaan. Een nadeel is wel dat het langer duurt totdat deze werken en dat ze duurder zijn dan bloesems.

Afhankelijk van de omstandigheden kijk ik of de toepassing van Bach bloesem een waardevolle aanvulling kan zijn op gedragstherapie. Als u meer wilt weten, laat het me gerust weten. Vragen zijn welkom!