Tijdens mijn vakantie in Vietnam bezocht ik een expositie waar een Nederlandse kunstenares een feestelijke tafel had gedekt voor een hondendiner. Prachtig versierde voerbakjes met keurig netjes kluifjes ernaast, kannetjes water erbij, net als voor een diner voor mensen. Hoewel dit een waar schouwspel voor het oog was, wil ik in deze blog toch wat aandacht besteden aan de voer- en waterbakjes van de kat. Want bekijken we de bakjes voor onze huisdieren niet teveel vanuit menselijk perspectief?
Hoewel ik een groot voorstander ben van voedselverrijking- de kat laten werken voor zijn eten- lenen niet elk voer en elke situatie zich daarvoor. Eendagskuikentjes kun je nog wel door de kamer gooien, maar vlees, vis of blikvoer zou ik toch niet aan willen raden. Uit hygiënisch oogpunt geef ik dan de voorkeur aan een bakje.
Welk bakje wil de kat
Een speurtocht op internet levert de meest fantastische designbakjes op, van bamboe tot keramiek tot RVS tot plastic in soms waanzinnige kleuren en patronen. Het wordt het kattenpersoneel wel moeilijk gemaakt om een keus te maken! Belangrijk dus om even te kijken naar de lichaamsbouw van de kattensnuit om een goede keus te kunnen maken.
Zoals we allemaal weten heeft een kat snorharen die belangrijk zijn om te tasten: met zijn snorharen kan de kat een opening aftasten om bijvoorbeeld de breedte van een doorgang te kunnen beoordelen. Heeft de kat een voerbakje dat te nauw is, dan raken zijn snorharen alsmaar de randen van dit bakje aan tijdens het eten, wat de kat niet prettig vindt. Iets om naar te kijken als uw kat bijvoorbeeld altijd het voer met zijn pootje uit het bakje haalt. Hij doet dit niet omdat hij met zijn pootje wil eten, maar omdat hij de aanraking van zijn snorharen met het bakje wil vermijden. Buiten dat het regenwater in de tuin misschien lekkerder smaakt dan het kraanwater waarmee u zijn bakje hebt gevuld, kan het ook zijn dat de schaal buiten gewoon prettiger is om uit te drinken, omdat zijn waterbakje binnen te nauw is!
Veel katten vinden het overigens prettig om bewegend water te drinken. Daarvoor zijn drinkfonteinen in de handel. Deze zijn ook handig om een kat aan te moedigen om te drinken. De meeste katten hebben de neiging om te weinig te drinken wat blaas- en nierproblemen tot gevolg kan hebben. Daarom verdient het aanbeveling om de voer- en waterbak niet naast elkaar te zetten en liever op meerdere plaatsen in huis waterbakjes en/of fonteintjes te zetten.
Nog even iets over het materiaal van het bakje. Plastic neemt geurtjes en smaakjes aan en is daardoor minder geschikt als voerbakje voor de kat. De gevoelige kattenneus wil niet tijdens het eten de vage, ranzige geur van het vlees van de week ervoor ruiken! Want, geloof me, ondanks afwassen, trekt er toch geur in het plastic. En hebt u wel eens een plastic waterbakje bekeken na een tijdje? Daar zit zo’n rand van ofwel afbladderend plastic in, in het ergste geval of in minder erge gevallen een zwartige rand van huidvet dat de kat meeneemt het water in, en ook die is niet goed te verwijderen na verloop van tijd.
Een keramiek of RVS of, de nieuwste trend bamboebakje heeft dit probleem allemaal niet. Goed te reinigen, nemen geen smaakjes of geurtjes aan, dus geschikt voor uw kat.
De kat maakt de kleur of het patroon niet uit, wat dat betreft kunt u het zo gek maken als u zelf wilt, als u maar goed naar de breedte en het materiaal kijkt! En, hebt u een oudere kat, dan kan het zijn dat u voor een bakje op hoogte moet gaan, omdat liefst 90% van de oudere katten last heeft van artrose en bij pijn in de nek, is het prettiger als hij die niet zo hoeft te buigen om te eten/drinken.
Samen eten, gezellig?
Vanuit menselijk perspectief kan samen eten gezellig zijn, leuk met vrienden bij elkaar. Maar geldt dit ook voor de kat? Een kat jaagt van nature alleen en eet ook alleen zijn prooi op, afgezien van moederpoes die haar kittens leert jagen en voer brengt. Katten die een sociale groep vormen, kunnen in elkaars nabijheid eten, wel graag ieder uit een eigen bakje. Maar katten die samen in een huis leven en geen sociale groep vormen, hebben ieder hun eigen ruimte nodig om stressvrij te kunnen eten. Het kan zijn dat de bakjes uit elkaar geplaatst moeten worden, het kan ook zijn dat sommige katten in een andere ruimte of op hoogte willen eten om geen stress te ervaren. De normale lichaamshouding van een kat tijdens het eten, is met de buik op de grond, liggend dus, of zittend, maar zeker niet staand met gespitste oren, zwiepende staart, rondkijkend.
Behalve de kwaliteit van het voer, is er dus nogal wat om rekening mee te houden om uw kat optimaal van zijn maaltijd te kunnen laten genieten. Ik ben benieuwd naar uw ervaringen hiermee.