Met het mooie voorjaarsweer, begint het misschien aan alle kanten te kriebelen en bent u druk bezig met vakantie plannen. Waar gaat de reis ditmaal heen, die leuke camping van vorig jaar of misschien wel naar een exotisch oord. Maar de belangrijkste vraag is eigenlijk, wat doet u met uw kat. Wie zorgt er voor hem tijdens uw afwezigheid?
Kat mee op reis
Er zijn mensen die hun kat van jongs af aan mee nemen op vakantie. Bij het inpakken van de vakantie spullen, hoort ook het reisklaar maken van de kat, netjes in een vervoersmandje of bij langere autoritten, liever in een bench, met kattenbak, water en een lekker dekentje. Guusje gaat gewoon mee en op de plek van bestemming aangekomen, kan zij aan een lijntje naar buiten, zoals zij thuis ook gewend is of rent zij vrolijk door de caravan, waarvan dan wel alle ramen en deuren beveiligd moeten zijn, want je moet er toch niet aan denken dat Guusje ontsnapt!
Sommige katten vinden dit prima, maar ik kan me voorstellen dat dit lang niet voor alle katten geldt. Want ook al is de kat misschien thuis ook gewend om aan een lijntje naar buiten te gaan, feit blijft dat hij nu ineens uit zijn vertrouwde leefomgeving gehaald wordt. Hij kan thuis zijn territorium niet meer beveiligen tegen indringers en moet nu in een vreemde omgeving een territorium zien te veroveren, aan een lijntje bij de caravan! Vanuit de kat gezien is dit geen ideale situatie, uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Zo denk ik aan de binnenkat die medicijn afhankelijk is en zich ondanks haar ziekte gedraagt als een tijger op het moment dat iemand anders haar haar pilletje moet geven. Zo’n kat zou je mee kunnen nemen naar het vakantie adres, afhankelijk van hoe zij op reizen reageert. Als zij echt niet gewend is aan langere autoritten, zul je misschien de keus moeten maken om maar even niet met vakantie te gaan, de vakantie thuis te vieren.
Kat uit logeren
Een andere mogelijkheid is dat uw kat gaat logeren bij vrienden of familie, die uw kat liefdevol opvangen. Met hoeveel liefde dit ook gebeurt, voorwaarde is in de eerste plaats dat in dat huis dan liefst geen andere katten wonen of dat de katten ieder in aparte delen van het huis gehouden worden om stress en daaruit voorkomende angst en/of agressie te voorkomen. Katten zijn nu eenmaal anders dan mensen, zij passen zich niet aan aan de leefwijze van hun gastheer! En u wilt uw vrienden natuurlijk niet opzadelen met uw van angst achter hun bank plassende kat!
Het kattenhotel
U kunt uw kat ook naar een kattenhotel brengen, een professionele logeerpartij.
Er zijn kattenhotels met verschillende manieren van huisvesting. Tegenwoordig werken de meeste hotels met groepsverblijven, kattenkamers, waarbij dan natuurlijk wel gekeken wordt naar de groepssamenstelling. Zo zullen kittens niet in een zelfde verblijf als oudere katten geplaatst worden. Belangrijk is dat er in zo’n groepshuisvesting voldoende terugtrekplekjes zijn voor als de kat even alleen wil zijn. Sommige katten vinden gezelschap van andere katten wel prettig, anderen niet. Territoriale problemen zijn er doorgaans niet, omdat het voor alle katten een vreemde omgeving is. Als er echter sprake is van katten die langer in het hotel verblijven, wordt de ruimte langzamerhand wel hun territorium en kan er bij nieuwkomers gesproeid of gevochten worden. Het is dus ook belangrijk dat daar naar gekeken wordt bij de samenstelling van de groepen in de huisvesting. Idealiter worden de groepen zo samengesteld dat er zo min mogelijk stress is. Voor sommige katten kan dit toch nog te veel zijn en dan is een groepshuisvesting niet geschikt.
Er zijn ook kattenhotels met huisvesting per kat of per katten uit één huishouden, waarbij uw kat dus niet met vreemde katten een ruimte hoeft te delen. Het is aan uw kat en u waar de voorkeur naar uit gaat. Ga van te voren in elk geval kijken in het hotel. U kent uw kat het best, dus u kunt het best inschatten of uw kat zich hier thuis zal voelen tijdens uw vakantie.
Kat blijft thuis
Vanuit de kat gezien, is de meest ideale situatie als hij in zijn eigen huis kan blijven met al zijn vertrouwde geurtjes en plekjes. Of de kat nu binnenshuis leeft of niet. Maar zeker voor de kat die normaal gesproken naar buiten gaat, is het belangrijk dat hij zijn territorium kan controleren en beveiligen. Dat hij markeringen kan aanbrengen zodat hij niet na de vakantie zijn territorium moet heroveren op de rode kater van de buren die zijn kans heeft geroken!
Het is dan wel zaak ervoor te zorgen dat uw kat verzorging aan huis krijgt! Ook al zijn er uitstekende voerautomaten in de handel, die zijn niet bedoeld om uw kat tijdens vakanties alleen te kunnen laten! Deze automaten zijn wel heel handig als je een kat hebt die op vaste tijden moet eten, zoals een kat met diabetes, maar zeker geen vervanging van menselijke verzorging.
Het is het fijnst als er iemand in huis komt wonen, nieuw tijdelijk personeel voor uw kat. Uw kat is dan verzekerd van menselijk gezelschap en verzorging. Een vriend die een paar maal per dag komt om uw kat te verzorgen, is ook een goede optie. Onder verzorgen wordt behalve eten, drinken en een schone kattenbak geven, ook aandacht verstaan. Misschien wil de kat wel spelen, misschien ook niet, maar als er in elk geval iemand op de bank gaat zitten met een krant, kan de kat zelf bepalen wat hij doet. Er bestaan trouwens ook beroeps kattenoppassers. Ook een optie als u geen vrienden of familie in de buurt hebt die op uw kat kunnen passen. Met een beroeps kattenoppasser maakt u van tevoren duidelijke afspraken over de verzorging van uw kat, wat u wilt, wat uw kat gewend is. De oppasser vertelt u wel welk prijskaartje daaraan hangt. Natuurlijk hebben u en uw kat voor de vakantie kennis gemaakt met de oppasser.
Mijn katten blijven gewoon thuis met inwonend tijdelijk personeel. Kan ik met een gerust hart met vakantie!