MIJN BLOGS IN HET ARCHIEF
PAASKAT

 
Komend weekend is het Pasen, mogelijk bent u de eieren al aan het verven en eet u al wekenlang chocolade eitjes. Misschien wilt u ook uw kat Pasen laten vieren en twijfelt u er over hoe dit te doen. Gaat u voor vrolijk Paas speelgoed of misschien voor wat eetbaars en hoe zit dat eigenlijk met katten en eieren? 

Zijn eieren schadelijk voor katten?

Als je kijkt naar wat een kat in het vrije veld eet, dan zal hij eerder gaan voor een muis of vogel, een bewegende, levende prooi. Echter af en toe een eitje, waar vogels zijn, zijn in het voorjaar immers ook nestjes met eieren, ja waarom zou hij dat niet pakken. Het is natuurlijk niet zo dat hij zijn maag er mee kan vullen, maar verandering van spijs doet eten. Dus waarom zou je een huiskat niet eens een eitje geven?

Kippenei bevat hoogwaardige proteïnen en vitamines, dus af en toe een eitje geven kan geen kwaad. Er zijn artikelen te vinden waarin gesteld wordt dat dat ei dan wel gekookt of gebakken zou moeten zijn vanwege het gevaar op salmonella besmetting en omdat rauw eiwit vitamine B aan het lichaam onttrekt. Dit kan tot een biotine tekort leiden met huidontstekingen en beschadiging van zenuwen tot gevolg. Ook wordt er gesteld dat gekookt ei beter door het lichaam wordt opgenomen. Nu weet ik niet hoe het bij u is, maar ik heb nog nooit een kat buiten een ei zien koken of bakken. Weliswaar heb ik ook nog nooit een kat naar de supermarkt zien lopen om daar een zak brokjes te halen, maar dat is een ander verhaal.

BARF

De Australische dierenarts Ian Billinghurst heeft het zogenaamde BARF voor honden en katten ontwikkeld. De visie die er van uit gaat dat je rauw voer geeft, dat je zelf samenstelt. BARF staat voor Bones and Raw Food, wat een kat of hond van nature eet dus. Kijken we hier naar het menu voor de kat. Een kat in het wild eet hele prooidieren en hij eet deze rauw. De hele prooi bestaat uit spiervlees, rauwe botten en vers orgaanvlees. Het metabole vocht uit het vlees is voldoende vocht voor de kat. Is gelijk het probleem van weinig drinken opgelost! Waar je overigens wel rekening mee moet houden, is het feit dat vers vlees vaak al geruime tijd ingevroren is bewaard en daardoor minder taurine bevat. Een kat kan zelf geen taurine aanmaken, en een tekort leidt tot onomkeerbare schade aan ogen en hart. Dus dat is wel degelijk iets om rekening mee te houden! Een goed BARF menu voor de kat bestaat uit 3 tot maximaal 5% lever, 10% hart, 10 tot 15% botten en 70 tot 77% spiervlees. Af en toe een rauw eitje kan heel goed in dit menu passen.Een eitje dus…

Af en toe een rauw ei voor uw kat, kan dus geen kwaad. Misschien hebt u ook wel een kat die net als een van mijn katten tijdens het koken de rauwe eieren van de tafel op de grond gooit en vervolgens alles lekker oplebbert! Of verwent u uw katten wel met eendagskuikentjes. Ik weet van zeer toegewijd kattenpersoneel dat regelmatig kuikentjes van het balkon liet vallen terwijl de kat beneden met open bekje zat te wachten op nog meer kuikentjes die zomaar uit de hemel vielen!

Ziet u dit allemaal niet zo zitten, dan kunt u natuurlijk gewoon kattenbrokjes verstoppen buiten. Kan de kat ook “eieren” zoeken. Vanzelfsprekend hebt u dan wel eerst alle verstopte chocolade eitjes gevonden, want die zijn echt niet geschikt, zelfs giftig voor uw kat, vanwege de theobromine.

En wilt u toch echt mee gaan in de Paasgekte, dan zijn er op internet pluche konijnen gevuld met catnip te vinden met extra lange oren waar uw kat heerlijk in kan bijten en grijpen. Of eveneens met catnip gevulde knisperende Paaseieren compleet met veertjes. Uw kat gaat helemaal los!Ik wens u en uw kat(ten) heel fijne paasdagen.