In mijn werk als kattengedragstherapeut heb ik te maken met drie categorieën vragen. De heftigste gaan over EHBO: Eerste Hulp bij Ongelukken. Dit zijn vaak agressie problemen, waar de eerste hulp per telefoon voorafgaand aan het consult verleend wordt om verdere escalatie te voorkomen. Daarnaast heb je een andere EHBO: Eerste Hulp Bij Opvoeden. Dit gaat over het afleren van ongewenst gedrag en het omvormen naar gewenst gedrag. En dan heb je nog de categorie De Laatste Hoop. Omdat ik de afgelopen tijd weer veel Laatste Hoop vragen krijg, schrijf ik daar deze week over.
Waar gaan die laatste hoop vragen dan over?
Meestal gaan deze vragen over hardnekkige, al jarenlang bestaande onzindelijkheids en/of sproeiproblemen. Het wanhopige personeel heeft het hele internet afgestruind, al van alles geprobeerd: overdekte bakken, open bakken, fijnkorrelig grit, klompvormend grit, voer of sinaasappelschillen op de plasplekken, dubbelzijdig folie op de bank en ga zo nog maar even door! Werkelijk alles is uit de kast getrokken! Daarnaast is natuurlijk ook netjes de dierenarts geraadpleegd, die Minoesjes urine en bloed heeft nagekeken, haar van alle kanten betast en beklopt heeft en misschien zelfs nog een echo of een scan gemaakt heeft, maar ondanks dit alles echt geen medische oorzaak voor dit probleem heeft kunnen vinden.
Kortom, kosten noch moeiten zijn bespaard, maar alles tevergeefs. Minoesje of Gyzmo of hoe het schatje ook mag heten, blijft buiten de bak plassen of sproeien of ja, wat is het eigenlijk dat de kat doet! Vaak blijkt nl. dat het ook niet duidelijk is of er nu gesproeid of buiten de bak geplast wordt. Of misschien beiden wordt gedaan. In het laatste geval kun je allereerst eens gaan kijken of er misschien meerdere daders in huis zijn! Misschien is het een meerkatshuishouden of, ja het gebeurt echt, gaat het om een vreemde kat die stiekem het huis binnensluipt en behalve dat hij het voerbakje leeg eet- je begreep ook al niet waarom Minoesje ineens zoveel at en alsmaar honger bleef houden!- ook nog eens lekker tegen de deuren sproeit, waarop Minoesje zich toch ineens wel heel onveilig voelt in haar territorium en achter de stoelen begint te plassen! Ja, er is echt meer mogelijk dan je als toegewijd kattenpersoneel kunt bedenken.
Dit is het moment waarop gemotiveerd en toegewijd personeel zich niet van de wijs laat brengen en als laatste hoop de hulp inroept van een kattengedragstherapeut. En daar ben ik heel blij mee! Niet alleen omdat ik mijn werk leuk vind en mijn katten ook moeten kunnen eten, als u begrijpt wat ik bedoel, maar zeker ook vanwege het welzijn van de plassende of sproeiende kat. Want hij/zij doet dit niet voor niets. Als er geen medische oorzaak voor dit gedrag is, is er zeker iets in zijn leefomgeving waar de kat hinder van heeft. Dus hoe eerder en hoe beter dit opgelost wordt, des te beter voor het welzijn van de kat.
Een gedragstherapeut maakt dan een grondige analyse van het probleem, kruipt als het ware in de huid van de kat en volgt zijn logica. Kattenlogica is nu eenmaal heel anders dan mensenlogica, dus echt, voel je niet schuldig of onbekwaam als je de logica van je kat niet kunt volgen. Het gaat erom dat je tijdig zijn signaal oppakt dat er iets schort aan zijn leefomgeving en dat je dan hulp inroept van iemand die heeft doorgeleerd om kattenlogica te kunnen vatten!
Soms zijn het inderdaad heel ingewikkelde, veelomvattende problemen, maar soms ook is de oplossing verrassend simpel, maar gewoon iets wat je als mens niet direct ziet. Je bent immers geen kat!
Kijk maar eens naar onderstaande afbeelding wat een kat allemaal in dozen ziet! Dat kun je als mens toch niet bedenken!
Gemotiveerd personeel, dat ondanks alle tegenslag hulp inroept bij het gedrag van hun kat en dan ook nog bereid is om het plan nauwgezet uit te voeren met als resultaat een zindelijke, niet meer in huis sproeiende kat, na jaren, is wat de kat en mij heel blij maakt!