MIJN BLOGS IN HET ARCHIEF
KERST: PIEKEN OF SCHUILEN?

 
Hebt u alles al in huis, het huis helemaal versierd om gezellig met familie en vrienden de kerstdagen door te brengen? Kunt u zich ook zo op die feestdagen verheugen, gezellig samen zijn? De meeste mensen vinden het heel prettig om kerst samen te vieren, maar hoe zit dat eigenlijk met katten? Vinden zij een huis vol mensen ook het einde?
Sommige katten pieken: zij vinden het heerlijk om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Hoewel deze kat dat wel heel letterlijk heeft genomen!

Net als bij mensen zijn er ook bij katten verschillen. De een houdt nu eenmaal meer van gezelschap dan de ander. Daarnaast speelt bij katten natuurlijk mee wat ze gewend zijn in het dagelijks leven. De kat die alleen of met andere katten in een heel rustig huis woont met maar één mens,  die normaal gesproken weinig bezoek krijgt, zal een huis vol bezoek minder kunnen waarderen dan de kat(ten) die in een druk gezin wonen waar dagelijks kinderen en hun ouders over de vloer komen.

Katten zijn control freaks , wat betekent dat ze moeite hebben met veranderingen in hun dagelijkse leefpatroon.

Een eigen plekje voor uw kat

Zeker voor de kat die normaal gesproken in alle rust leeft, is het belangrijk dat hij zich terug kan trekken op een eigen plekje, even weg van alle vreemden.  En ook de supersociale kat die niet weg te slaan is van het bezoek, heeft op een bepaald moment behoefte aan rust, privacy, een eigen ruimte.Ik kom de laatste tijd regelmatig bij mensen die een kattenkamer hebben, waar hun katten  bij hun afwezigheid verblijven. Deze ruimte is vertrouwd, met hun eigen geur en voorzieningen. Er zijn mandjes, kattenbakken, water- en voerbakjes, klimmeubels en speeltjes. Kortom, alles wat de kat nodig heeft, op de aandacht van de eigenaar na. Ik weet niet of u zo’n ruimte hebt, creeër anders een  tijdelijke ruimte. Neem hiervoor wel een ruimte die de kat prettig vindt.

U laat de deur naar deze ruimte open ,zodat uw kat zelf kan bepalen wanneer hij zich terug wil trekken, even wil  schuilen. Mocht uw kat zich de hele tijd terugtrekken, ga dan zelf wel regelmatig even bij hem kijken en hem aandacht geven. Ook voor hem is het Kerstmis!

Bezoek instrueren

Om de rust en veiligheid van uw kat te waarborgen, is het belangrijk dat u uw bezoek goed instrueert.  Vertel dus dat de terugtrekruimte van uw kat een no go area is voor hen, zeker ook voor de kinderen. Leg gewoon uit dat uw kat af en toe behoefte heeft aan rust en dat u die hem van harte gunt!

Wist u trouwens dat katten juist bij mensen op schoot gaan liggen die bang zijn voor katten? Ze zitten zo stil uit angst, dat hun schoot superaantrekkelijk wordt!

Als uw kat een binnenkat is ,laat u uw bezoek natuurlijk ook weten dat het niet de bedoeling is dat ze een buitendeur openen als uw kat in de buurt is. Het laatste wat u wilt is dat uw kat ontsnapt!En als u dan tenslotte nog even oplet met schaaltjes chocolade, die u catproof weg zet: immers chocolade is giftig voor katten, en uitkijkt met klapzoenen geven onder de maretak, dat mag wel, maar zorg dat er geen besjes afvallen, die zijn ook giftig, evenals de besjes van de hulst en de kerstster, dan kan ik u en uw katten gezellige, veilige Kerstdagen wensen.