MIJN BLOGS IN HET ARCHIEF




VOEDSELVERRIJKING

 
Mogelijk hebt u de afgelopen tijd volop pepernoten gestrooid ter verhoging van de Sinterklaasvreugde. Leuk, lekker strooien en iemand die er vol enthousiasme achter aan gaat! Ik weet niet hoe het voor uw katten is, maar er zijn katten die elke dag Sinterklaas vieren. Hun personeel strooit elke dag kattenbrokjes.  

Natuurlijk voedselvergaargedrag

Onze huistijgers krijgen vaak elke dag netjes hun bakjes met voer geserveerd: aanschuiven, opsmikkelen en klaar. Als je kijkt naar katten en katachtigen in het wild zie je dat die iets meer moeite moeten doen om hun dagelijks kostje bij elkaar te scharrelen. Zij moeten daarvoor de hele dag jagen. Is het dan wel zo goed voor een huiskat om niets voor zijn voer te hoeven doen, zomaar aan te schuiven bij zijn gevulde bakje?

Een kat die veel buiten komt en daar jaagt, zal minder gebaat zijn bij voedselverrijking, hij heeft het minder nodig, is al actief genoeg. Een kat die het grootste deel van de dag binnen is, heeft echter mogelijkheden nodig om natuurlijk kattengedrag te vertonen. Dat gaat verveling, zwaarlijvigheid en mogelijk ongewenst gedrag als spullen vernielen, tegen. Kortom, een binnenkat moet binnen op jacht, werken voor zijn voer!

Hoe gaat u te werk

Een kat met een goed gevulde maag zal minder gemotiveerd zijn om achter brokjes aan te rennen, te zoeken naar voer. En de katten die dat wel doen, worden dikker. Dus, als u met voedselverrijking begint, past u de hoeveelheid voer in het bakje aan. Minder voer in het bakje dus. En als uw kat een lopend buffet gewend is: altijd een gevuld etensbakje, dan zult u dat moeten weghalen. Uw kat die gewend is om zijn voer netjes geserveerd te krijgen zal niet van de ene op de andere dag uitsluitend achter brokjes aan willen rennen. Uiteindelijk zal hij het uit honger misschien wel doen, maar zo’n grote verandering ineens kan ook veel stress opleveren. Maak dus een geleidelijke overgang van geserveerd voer naar werken voor voer. U kunt natuurlijk ook een combinatie maken: mijn katten krijgen een beetje voer in hun bakjes en de rest van het voer strooi ik op meerdere momenten daarna. Zo krijgen ze hun ontbijt in vier gangen!

Het gooien van brokjes is een manier om uw kat te laten jagen, rennen voor zijn voer. Er zijn verschillende ronde brokjes in de handel en die rollen het beste, maar in principe kan elke droge brok gebruikt worden.

Dat is best intensief

Hoewel het heel leuk is om zo, al voer strooiend met uw kat bezig te zijn, kan het zijn dat u daar niet altijd de tijd voor kunt vrijmaken. Wat dan te doen? Er is veel in de handel wat voor voedselverrijking te gebruiken is en ook kun je met een beetje creativiteit zelf leuke apparaatjes hiervoor in elkaar knutselen. Het principe is dat de kat niet makkelijk bij het voer kan komen, dat hij er moeite voor moet doen. Er zijn twee methodes: bij de ene kan de kat in stilstand het voer uit bijvoorbeeld een voerpuzzel halen. Bij de andere moet de kat de bal, de beker waarin het voer zit, voortbewegen: er met zijn pootje of neus tegenaan duwen waardoor het voer er uit rolt.





Voerpuzzels


De kat op bovenstaande foto kan met zijn pootje het voer uit de gaten halen. Er is heel veel te koop, maar als u wat kartonnetjes van wc-rollen/keukenrollen of lege eierdozen bewaart, kunt u heel makkelijk zelf een puzzel maken. De kartonnen rolletjes kunt u bijvoorbeeld tot een piramide vormen en aan elkaar plakken, u verstopt wat brokjes in de rolletjes en puzzelen maar! Of u maakt gaatjes in de boven- en zijkanten van een lege kartonnen doos, die u vervolgens stevig dichtplakt. Brokjes erin en alweer een puzzel!

Wilt u liever niet knippen en plakken, dan kunt u ook brokjes verstoppen in een schaal met walnoten of in de boekenkast. Uw kat zal noten en/of boeken opzij moeten schuiven om bij zijn voer te komen.

Voerballen en bekers





Wilt u uw kat wat meer laten bewegen, dan kunt u brokjes in een voerbal of –beker doen. Hierin zitten gaatjes waar het voer uit kan rollen als de kat er tegenaan duwt. Dit is ook simpel zelf te maken door een leeg plastic flesje te nemen en hier wat gaatjes in te maken. De gaatjes moeten een diameter van ongeveer een halve centimeter hebben zodat de geur van het voer voldoende kan ontsnappen: uw kat dus ruikt dat er voer in zit, en dat er niet al te veel beweging nodig is om de brokjes er uit te laten rollen. Maakt u de gaatjes te klein, dan wordt het te moeilijk, weinig stimulerend en zal uw kat gefrustreerd raken en afhaken.

Schrokken tegengaan

Behalve een natuurlijke manier van voedsel verkrijgen, is op deze manier voeren ook goed om schrokken en mogelijk daardoor ontstaan braken, tegen te gaan. Uw kat kan zo immers steeds maar kleine beetjes tegelijk eten en niet een hele bak achter elkaar naar binnen werken. Beter voor de spijsvertering!

Mijn kat eet vreemde voorwerpen!

Hebt u een kat die karton of plastic eet, dan neemt u vanzelfsprekend geen puzzels van karton of plastic! Het is dan zaak om eerst uit te zoeken waarom uw kat vreemde voorwerpen eet.

Nog meer ideeën

Mogelijk hebt u meer creatieve ideeën die u wilt delen? Hebt u met uw katten een heel andere voerpuzzel in elkaar geknutseld. Ik hoor het graag!