MIJN BLOGS IN HET ARCHIEF
AANGEKLEDE KATTEN?!

 
Nu het tegen Kerstmis loopt, buitelen ze “vrolijk”over het internet of door de brievenbus, al die met kerstmutsen en kerstkostuums aangeklede katten. Door de eigenaar ongetwijfeld goed bedoeld, een leuke originele kaart, maar wat vindt de kat hier eigenlijk van?

Enkele uitzonderingen daargelaten, zien de meeste katten op de foto’s er niet tevreden, gelukkig uit. Kijkt u maar eens goed naar de ogen van de kat op bovenstaande foto: de pupillen zijn als schoteltjes zo groot, een teken van pure angst! De oortjes zijn niet zichtbaar, maar het is niet onwaarschijnlijk dat die ofwel als een platte pet- een teken van heftige angst- ofwel naar buiten gedraaid- een teken van irritatie, wat kan uitmonden in agressie- staan. Kortom, deze kat is niet blij!

Natuurlijk gedrag

Misschien hebt u net die supersociale kat die alles wat u doet, gelaten over zich heen laat komen, zodat u een werkelijk “prachtig”plaatje hebt geschoten van uw kat verkleed als Kerstman, als bruid( er zijn helaas afbeeldingen van te vinden), maar hoe katwaardig is zo’n plaatje? Hoe is het voor de kat om aangekleed te worden als een pop, een baby? Is dat natuurlijk gedrag voor de kat? Hebt u wel eens een kat zichzelf of een andere kat zien aankleden? Ik denk het niet en dat is wat ik wil zeggen: het is absoluut geen natuurlijk gedrag voor een kat, welk dier dan ook, om zich aan te kleden, aangekleed te worden. Ze hebben zelf al een prachtige vacht, een lichaamsbedekking, op de naaktkat na dan, dus kleding is nergens voor nodig. Ik wil overigens niet zeggen dat de naaktkat dan wel als Kerstman uitgedost moet worden! Maar omdat hij geen vacht heeft, kan het soms nodig zijn om hem wat extra dekentjes of een trui aan te bieden, zodat hij toch op temperatuur kan blijven in koude tijden. Hij heeft er niet om gevraagd naakt te zijn, dus soms moet hij hierbij geholpen worden. Ik heb hier wel bedenkingen bij, maar om niemand voor het hoofd te stoten, wil ik het hier even niet over rasgebonden uiterlijke kenmerken hebben. Kerst is vrede op aarde!

Medical pet shirt
Behalve “feestkleding” voor katten is er ook kleding met een andere bedoeling te vinden. Een kat die net geopereerd is of een huidaandoening heeft, kan gebaat zijn met een medical pet shirt, waardoor hij niet bij de wond/aangedane huid kan komen en zich beter kan bewegen dan met een kraag rond de nek.

ThundershirtEen speciaal shirt is het thundershirt, wat nu tegen oudjaar, nuttig zou kunnen zijn voor een kat die last heeft van vuurwerkangst. Ook voor de kat die angst heeft voor het bezoek aan de dierenarts wordt dit shirt soms aanbevolen. De werking ligt in de constante druk van het shirt op het lijf van de kat, waar een geruststellende werking van uit gaat: er komt endorfine vrij, een geruststellend hormoon. Net als bij het inbakeren van kinderen. Het punt is wel dat je de kat dit shirt aan moet doen, wat niet bij het natuurlijk gedrag van de kat past. Je moet dan eerst de kat een positieve ervaring laten opdoen bij het zien van het shirt om hem uiteindelijk zover te krijgen dat je het shirt aan kunt trekken en op de juiste manier kunt bevestigen.
Enige bedenkingen hierbij vind ik wel op zijn plaats. Even praktisch gezien, de kat kan zich niet likken, een natuurlijke manier van de kat om zichzelf gerust te stellen(ook hier komt endorfine vrij) of zichzelf schoon te houden. Nu kunt u natuurlijk de kat hebben die zich overmatig likt uit stress, dan zou een shirt nuttig kunnen zijn. Immers, de kat kan niet meer bij zijn vacht en er gaat een geruststellende werking uit van het shirt. Wat u zich wel moet bedenken, is dat het shirt niet de angst, stress wegneemt. Er wordt dus aan de oorzaak van het gedrag niets gedaan door het dragen van het shirt. Kortom, alleen een shirt lost het probleem niet op. Het kan naast gerichte gedragstherapie als extra hulpmiddel worden ingezet. Misschien iets om over na te denken voor volgend jaar?