MIJN BLOGS IN HET ARCHIEF
Nu Sinterklaas het land verlaten heeft, worden veel huiskamers mooi versierd voor Kerstmis. Ik weet niet of u hem al gezet hebt, maar hier in de omgeving zie ik al veel kerstbomen in de huizen. Gezellig met lichtjes, mooi gekleurde ballen, slingers en als het even meezit, ook nog met pakjes eronder. Inderdaad, heel leuk, maar wat doe je als je je huis deelt met een of meer katten?
Kunnen kat en kerstboom een huis delen?

Van nature is een kat een klimmer, die graag hoge uitkijkplekjes zoekt om een goed overzicht te hebben over zijn territorium, in bomen klimt om te vluchten voor honden of omdat er iets beweegt wat hij wil vangen. Dus, een boom en een kat in huis, het kan een behoorlijke uitdaging zijn! Zelfs als u een kat hebt die niet onweerstaanbaar wordt aangetrokken door de boom met alle blinkende versieringen erin, zijn er voor de veiligheid van uw kat een aantal zaken om rekening mee te houden.

Even een aandachtspunt vooraf

Misschien haalt u de kerstboom elk jaar weer uit uw eigen tuin. Let er dan wel even op of niet toevallig net een vreemde kat tegen die boom heeft staan sproeien! Dan zou u immers vreemde kattenlucht binnen brengen in het territorium van uw kat. Een ware trigger voor uw kat om daar even zijn eigen geur over af te zetten! Trouwens, ook als het uw eigen kat is die buiten tegen de boom sproeit, haal deze boom niet binnen. Het stinkt en zal uw kat aan zetten om zijn geur te verversen.

Tips voor de veiligheid

Hoewel steeds meer mensen een kunstkerstboom hebben, begin ik toch even met wat tips voor de huishoudens waar een echte kerstboom de kamer in wordt gedragen. Houd er als u de stam van de boom in het water heeft gezet, rekening mee dat hier uitscheidingsstoffen van de boom in komen, die schadelijk zijn voor de gezondheid van uw kat. Zorg er dus voor dat uw kat niet van dit water kan drinken om braken en diarree bij uw kat te voorkomen. Dek dus de teil af met een deksel of gaas. Zorg er ook voor dat uw kat niet van de naalden eet, ook om misselijkheid, diarree en ademhalingsproblemen te voorkomen. Normaal gesproken zal een kat niet gauw aan dennennaalden knabbelen, maar als die binnen in de kamer staan met versieringen erin, dan kunnen ze ineens heel aantrekkelijk zijn. U kunt de boom minder aantrekkelijk maken door hem te besproeien met een mengsel van water en cayennepeper. En natuurlijk zet u geen water- of voerbakjes vlak onder de boom i.v.m. het uitvallen van de naalden.

Wat voor boom u ook hebt, zorg er in elk geval voor dat hij stevig staat. De meeste stakruizen zijn te klein voor de hoogte van de boom, waardoor de boom wankel wordt. U kunt zorgen voor meer stevigheid door het kruis simpelweg te vergroten, zelf even een nieuw groter kruis timmeren, of door het bestaande kruis met duct tape aan de grond te bevestigen of, als u vloerbedekking hebt, door de boom met touw aan meubels, muur te bevestigen, waarbij u er natuurlijk wel op let dat niet juist deze touwen gevaar opleveren voor dieren en kinderen die erin kunnen blijven hangen.Dit geldt overigens ook voor de snoeren van de verlichting. Plak deze vast aan de takken om te voorkomen dat uw kat erin blijft hangen. Het deel buiten de boom bedekt u met handdoeken om te voorkomen dat uw kat er aan knabbelt of al spelend in verward raakt en zo de boom om zou trekken.

Wat betreft de versieringen in de boom

Om het jachtinstinct van uw kat niet aan te wakkeren, hangt u liefst geen van zichzelf bewegende versieringen in de boom. En zeker geen eetbare versieringen als kerstkransjes, chocolade(dodelijk voor katten) of kattensnoepjes. U wilt de kat niet op het spek binden toch!

Kies liefst onbreekbare kerstballen. U moet er toch niet aan denken dat zo’n dunne glazen bal valt en versplintert in de voetjes of oogjes van uw kat! Er zijn tegenwoordig heel mooie kunststof ballen te koop en ook zijn er veel leuke versieringen van hout en textiel. Ook heel leuk om samen met de kinderen te maken!

Bevestig de versieringen stevig en mocht u metalen haakjes gebruiken, zorg dan dat u die helemaal om de tak windt om verwondingen en inslikken te voorkomen.

Ik weet niet of u nog engelenhaar in huis hebt? Er worden elk jaar weer veel dieren bij de dierenarts gebracht die dit hebben binnengekregen met o.a.  vreselijke verstoppingen in hun darm tot gevolg. Dus liever geen engelenhaar gebruiken!

Kijk tot slot ook even uit met kerstslingers. Ook deze leveren gevaar van verstikking op doordat uw kat er in kan blijven hangen. Dus bevestig slingers zonder lussen en liever helemaal niet in de boom.Afleiding voor uw kat

Ondanks alle veiligheidstips, is het eigenlijk gewoon het beste als uw kat niet in de buurt van de boom komt om zijn vertier te zoeken. U kunt uw kat een andere afleiding bieden waardoor de kerstboom minder interessant wordt. Wat denkt u van een met vogelvoer versierde boom buiten voor het raam of van een interessant nieuw klimmeubel voor uw kat in de kamer? Of een nieuwe voerpuzzel?

Een fijne Kerst gewenst voor u en uw kat!