De laatste tijd bezocht ik veel kattenhuishoudens met hardnekkige onzindelijkheidsproblemen. De kat plaste zogezegd niet in ’t bakkie. Hier zijn natuurlijk heel veel oorzaken voor te vinden, al te starten met de medische controle. Maar wat mij in al deze met liefde en aandacht verzorgde kattenhuishoudens opviel, was toch echt de kattenbak.
Past de kat wel in ’t bakkie?
Deze vraag kwam bij mij op bij het zien van twee prachtige zwarte design kattenbakken, passend in het interieur. Ze waren heel mooi, echt waar, net leuke kleine rieten mandjes, maar ja, er liepen twee grote Main Coons rond, die helaas regelmatig buiten het potje piesten. Was dit raar? Ik denk van niet. Een kat moet in gehurkte houding lekker kunnen plassen, zonder dat hij zijn kop moet intrekken of zich in rare bochten moet wringen om op de bak te passen. Hij moet al zijn pootjes in het grit kunnen zetten en voldoende bewegingsruimte hebben om na afloop van het plassen of poepen de gedane behoefte netjes te kunnen ondergraven. Kijk maar naar een kat buiten: die graaft eerst een gaatje, gaat zitten, zonder dat er net een boomtak boven zijn kop hangt, relaxte blik op de snuit en plast/poept netjes in het kuiltje. Na afloop graaft hij de boel onder, hij bedekt zijn uitwerpselen, heel hygiënisch. Een kat in huis moet dit in de kattenbak kunnen doen. Dus zorg voor een op de grootte van de kat afgestemde bak. Als de bak te klein is, gaat de kat er mogelijk wel op, maar dan hangt zijn kontje buitenboord en dus helaas, plas of poep buiten de bak! Is uw kat altijd na kattenbakbezoek buiten de bak aan het graven, dan zou u eens een grotere bak voor hem neer kunnen zetten, zodat hij netjes
in de bak kan graven. En let er dan even op dat de bak niet net onder een wastafelchiffon of meubelstuk staat, waardoor de kat niet goed gehurkt kan zitten. Zorg er ook voor dat de bak te bereiken is. Stel je voor je moet nodig en moet eerst twee trappen oprennen om vervolgens voor de gesloten deur naar de zolder te komen waar de kattenbak staat! Ja, dan
moet je wel buiten de bak plassen!
Een open of gesloten kattenbak?
Sommige katten maakt het echt niet uit, maar de meeste katten vinden een open bak prettiger. Kijk maar naar u zelf: u zit liever ook niet op het toilet waar de geur van de vorige bezoeker nog hangt. Zo is het ook voor uw kat. In een gesloten bak blijven de geurtjes binnen hangen. Handig voor het personeel, ruik je het niet zo in huis, maar voor de kat is dit echt geen pretje: hij zit in de stank van zijn vorige bezoekje of van de andere kat met wie hij de bak wil delen! Ook heb je vanaf een open bak uitzicht op wat er in de rest van de omgeving gebeurt. Wie komt eraan, wie zit er op de bak? Een open bak is meer vergelijkbaar met lekker buiten plassen in de vrije natuur! Hoewel de meer angstige kat juist heel blij kan zijn met een gesloten bak op een stil plekje in huis, waar ze ongestoord, in het geheim kan plassen. Vanzelfsprekend zet u de bak niet vlakbij het kattenluikje of op een drukke doorgangsroute in huis of bij lawaaiige apparaten. Hebt u wel eens op de wc gezeten naast een open deur met zicht op de buurman?
Een kattenbakkencafetaria
Om uit te zoeken waar de voorkeur van uw kat naar uitgaat, kunt u een kattenbakkencafetaria maken. U plaatst op verschillende plekken in huis, op plekken waar nu buiten de bak geplast/gepoept wordt, verschillende soorten bakken, gevuld met verschillende soorten kattengrit. Uw kat zal dan laten zien waar zijn voorkeur naar uitgaat.
De hoeveelheid kattengrit
Hoeveel grit moet er in de bak? De kat moet er een kuiltje in kunnen graven en zijn plas/poep kunnen ondergraven. Hij moet niet tot over zijn knietjes in het grit zakken! En na het begraven, moeten er geen stukken onbedekte kattenbak zijn: de lege bodem moet niet zichtbaar zijn. De kat die naast de bak graaft, kan dit ook doen omdat er te weinig grit in zijn bak zit!
En wat is er veel verschillend grit in de handel: klontvormend, niet klontvormend, met sinaasappelgeur, zonder geur. Wat te kiezen? Met de kattenbakkencafetaria kunt u verschillende soorten grit uitproberen, waar de voorkeur van uw kat naar uitgaat. Een kat die altijd buiten in de aarde plast en die nu binnen op een bak moet wennen, zal mogelijk geen enkele grit prettig vinden aan zijn pootjes. Dan kunt u beginnen met de bak te vullen met tuinaarde of potgrond om hem te wennen aan de bak. Hij voelt dan een bekende ondergrond onder zijn voetjes. Gaat hij er goed op, dan kunt u langzamerhand een beetje fijnkorrelig grit bijmengen en iets minder tuinaarde erin doen en dit zo uitbreiden tot uiteindelijk de bak gevuld is met fijnkorrelig grit. De meeste katten houden niet van geurtjes aan het grit, dus ik adviseer altijd een neutrale fijnkorrelige grit. Klontvormend of juist niet, ik laat het aan de kat over om dit te beslissen!
Wat natuurlijk ook belangrijk is, is dat de bak dagelijks wordt uitgeschept en afhankelijk van de soort grit en het aantal katten grondig met sop wordt gereinigd! Want ook al heb je de goede bak met het fijnste grit, als je tussen de uitwerpselen moet zitten, plast dat niet lekker!