MIJN BLOGS IN HET ARCHIEF
KATTEN TRANSPORT

 
Als trouw kattenpersoneel zult u ongetwijfeld weten dat katten weleens vervoerd moeten worden. Zo moest ik de afgelopen weken kittens uit gastgezinnen naar de dierenarts brengen en kwam ik verschillende mandjes tegen waarin ze vervoerd werden. Welk mandje is nu eigenlijk geschikt?
Waaraan moet een transportmandje voldoen?

Allereerst moet het mandje veilig zijn: dat betekent dat de kat zich niet moet kunnen verwonden- er mogen dus geen losse uitstekende delen aan zitten- en er moet een goede sluiting op zitten. U moet er toch niet aan denken dat de kat onderweg ontsnapt! En, hoe vanzelfsprekend dit ook mag klinken, toch gebeurt het soms dat de sluiting kapot is gegaan, en dat de eigenaar dit vergeten is. Het mandje is weer netjes opgeruimd na het laatste gebruik en ja, helaas, nooit meer aan de kapotte sluiting gedacht. Zo heb ik laatst een wel heel creatieve oplossing gezien: het kitten, dat ik ophaalde, zat in een rieten mandje dat met een panty was dichtgebonden! Gelukkig was het een heel tam, lief kitten en ik heb het mandje strak tegen me aan gehouden, maar ik was wel erg blij toen ik later bij iemand kwam die nog een mandje met functionerende sluiting over had!

Nu we het toch over rieten mandjes hebben. Deze zijn de wanhoop van de dierenarts! Stelt u zich maar eens voor: een kat die er niet in of uit wil, kan zich met zijn pootjes vastgrijpen in het riet en je kunt werkelijk geen kant meer op! Bovendien zo’n deurtje aan de voorkant: daar moet de dierenarts dus met zijn handen in om de kat eruit te halen. Dat is knap bedreigend als jij daar als kat in zit: een vreemde omgeving en een vreemde hand die ineens op je afkomt. Een katvriendelijke dierenarts zal de kat er met een handdoek uithalen, dat is in elk geval minder bedreigend, maar toch, ideaal is het niet!


Mocht u nog rieten mandjes in huis hebben, zet ze gewoon in de kamer als permanente slaapplaats. Daar zijn ze prima voor te gebruiken, kussentje erin en uw kat is helemaal blij. Zeker als het dan ook nog lekker bij de kachel staat!

Om een kat te vervoeren kunt u beter een kunststof transportmandje gebruiken. Dit is makkelijk schoon te maken, mocht de kat onderweg van de stress moeten plassen en de kat kan zich niet met zijn pootjes vastklampen aan de wanden. Dus de kat is een stuk makkelijker uit het mandje te halen. Als u thuis bent, laat u uw kat natuurlijk gewoon zelf, in zijn eigen tempo uit het mandje komen, maar bij de dierenarts kan dat niet altijd. Er zijn ideale kunststof transportmandjes in de handel die van boven openen. Zo kan de kat met de minste stress van bovenaf benaderd worden, hoeft hij niet eens het mandje uit! Dit kan trouwens met de gewone kunststof transportmandjes ook, alleen is het dan iets meer werk om het deksel er weer op te zetten.

Mogelijk dat u gewend bent om uw kat in een draadkooi of bench te vervoeren. Dit kan ook prima en kan bij katten die met veel moeite in het mandje te krijgen zijn, een makkelijker oplossing zijn, omdat de opening groter is en ze er dan mogelijk ook makkelijker uit zichzelf inlopen. Maar zorg dan wel dat de kat zich onderweg en in de wachtkamer van de dierenarts veilig voelt. Dit betekent dat hij zich niet bekeken voelt door de vreemde omgeving, zich terug kan trekken in zijn eigen ruimte. Bedek daarom de kooi/bench met een deken/grote handdoek, zodat de kat lekker in het donker zit, hij minder prikkels ontvangt.
  
  
 
  
Kat wennen aan de transportmand

Komt bovenstaande afbeelding u bekend voor? U kunt dit verminderen door uw kat in elk geval te wennen aan de transportmand. Haal de transportmand niet alleen te voorschijn als uw kat naar de dierenarts moet, maar zet hem regelmatig gewoon in de huiskamer, zodat hij bij de normale dagelijkse inrichting gaat horen. Uw kat is dan bekend met het mandje, heeft er regelmatig omheen gelopen, zijn eigen geur aan afgezet, waardoor de mand vertrouwd is. Door het mandje comfortabel te maken, een lekker dekentje erin, en er eens wat voer in te leggen, mogelijk uw kat al spelend het mandje in te laten gaan, zal uw kat een positieve ervaring opdoen bij het zien van het mandje. Niet meer alleen de tocht naar die enge dierenarts! En als u dan zelf op de ochtend van het geplande bezoekje ook zo normaal mogelijk doet, zelf niet gestrest raakt, zal het vervoer van uw kat in zijn mandje een stuk comfortabeler verlopen voor uw kat.

Goede reis!