MIJN BLOGS IN HET ARCHIEF
WHO SHOT ROGER RABBIT

De afgelopen tijd bezocht ik verschillende meerkatshuishoudens met hardnekkige onzindelijkheids problemen. Er werd buiten de bak geplast, op het aanrecht gesproeid, het toegewijde kattenpersoneel was ten einde raad. Dus, alle hulp was welkom! In een meerkatshuishouden is het altijd zaak om uit te zoeken wie de dader is.  

Welke kat is onzindelijk?

Vaak wordt er geplast of gesproeid als het personeel afwezig is. Het gedrag wordt dus niet gezien: de dader wordt niet betrapt! Het personeel wijst dan met de vinger naar de kat die het in hun ogen wel gedaan moet hebben, omdat hij altijd al wat gestresst is of altijd al de baas wil zijn of nooit op schoot komt liggen, terwijl de andere kat het toonbeeld van een welopgevoede, superlieve schootkat is. Dan kan het toch niet anders dan dat die ene het gedaan heeft? En hij zit ook altijd op het aanrecht,waar geplast wordt. Dan moet hij het wel gedaan hebben, toch?

Hoewel dit in de ogen van het wanhopige, het dweilen zat zijnde personeel, echt zo is, ga ik hier zeker niet van uit. Zolang niet gezien is welke kat onzindelijk is of sproeit, weet ik niet wie de dader is.En ook in die gevallen waar een kat op heterdaad betrapt is, wil dat niet zeggen dat het altijd die kat is die buiten de bak plast. De ander kan je op dat moment met onschuldige ogen aankijken, maar wie zegt dat hij niet ook onzindelijk is! Alleen in het geval van een eigenaresse die elke morgen wakker wordt van het gravende geluid van haar kat bij de voordeur, terwijl de andere kat naast haar in bed ligt en zij gelijk uit bed springt en constateert dat de eerder genoemde kat zijn plas probeert te begraven bij de voordeur, kan ik ermee accoord gaan dat op dat moment in elk geval de bedkat haar onschuld heeft bewezen. En aangezien dat elke dag het enige moment is dat er buiten de bak geplast wordt, ja, dan is het duidelijk.

Hoe de dader te bepalen?

Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Je kunt de katten gescheiden van elkaar in huis laten verblijven, ieder met zijn eigen kattenbak. Als er buiten de bak geplast wordt in de woonkamer of boven tegen de wasmand gesproeid wordt, dan weet je welke kat het gedaan heeft: degene die op dat moment in die ruimte is.

Maar is het wel zo eenvoudig? Het probleem is dat katten zich vaak anders gaan gedragen als je hun leefsituatie verandert. En dat is wat je doet, op het moment dat je hen scheidt, hen de toegang tot het hele huis ontzegt. Vaak zijn ze dan niet meer onzindelijk, wordt er niet meer gesproeid, omdat de situatie veranderd is. Case closed? Nee natuurlijk niet, het kan toch niet de bedoeling zijn om de katten doorlopend van elkaar te scheiden!

De meest doeltreffende manier is om een camera te plaatsen en dit lang vol te houden.Hoe het komt, ik weet het niet, maar sommige katten zijn ineens de eerste dagen dat er een camera is, niet meer onzindelijk! Gewoon volhouden, na een paar dagen, wordt er echt weer geplast. De camera moet vanzelfsprekend op die plekken geplaatst worden waar onzindelijkheid optreedt. En als er meerdere plekken in huis zijn,moet je meer cameras plaatsen of beurtelings op diverse plaatsen in huis. Zo kun je tot verrassende ontdekkingen komen!

In de meeste gevallen blijken er meerdere daders te zijn. Zo was ik laatst bij twee katten, van wie de ene blaasgruis had en de ander op haar onzindelijkheid reageerde met ook op die plek te plassen! En gelijk ook maar even tegen de eetkamerstoelen sproeide, hij moest zijn territorium toch beveiligen! Zo zie je maar!
Zo kan het ook gebeuren dat je intacte poes sproeit, meestal zie je dit wel, en dat je gecastreerde kater ineens ook sproeit. Een intacte kat in huis kan voor veel onrust zorgen, reden voor de andere huiskat om ineens toch zijn driften te volgen of aandrang krijgt om zijn territorium af te bakenen.

Na het bepalen van de dader(s) begint de speurtocht om te achterhalen waarom er buiten de bak geplast of gesproeid wordt, waarbij een medische oorzaak of een combinatie van  onzindelijkheid en een medische oorzaak zeker niet vergeten mag worden.