Het zal je maar gebeuren. Je altijd zo tevreden kat blijft zich maar likken en poetsen, waarbij hij zich soms zelfs in zijn vacht bijt. Vroeger waste en poetste hij zich op gezette tijden, zo na het eten en voor het slapen gaan. Maar nu, hij gaat maar door. Als personeel word je hier gek van, maar belangrijker, wat is er met je kat aan de hand?
Allereerst is het belangrijk om de kat te onderzoeken op beestjes. Jawel, uw kat zou zomaar last kunnen hebben van ongewenste gasten in zijn vacht. Denk maar aan vlooien, teken en andere parasieten. Zelfs als u uw kat altijd preventief tegen vlooien behandelt, kan het voorkomen dat de vlooien intussen aan dit middeltje gewend zijn. Het middel werkt dus even niet zo goed als verwacht, uw kat wordt gebeten door een vlo en de pechvogel blijkt ook nog een vlooienallergie te ontwikkelen.
Hij weet werkelijk niet waar hij het zoeken moet, hij vergaat van de jeuk. “Het jeukt daar in mijn flank, als ik daar nu eens goed lik en bijt, gaat het misschien wel weg”, zo denkt uw kat. En hij likt en bijt zich een ongeluk, met als gevolg dat er uiteindelijk een kale, geïrriteerde plek ontstaat, die vervolgens weer schrijnt, waardoor de kat weer gaat likken en zo gaat het maar door. Uw kat is in een vicieuze cirkel beland. Hoog tijd voor een bezoek aan de dierenarts.
Er zijn meer redenen om met een zich overmatig likkende kat naar de dierenarts te gaan. Behalve van ongedierte, kan de kat ook last van schurft hebben. Of de jeuk komt van binnenuit: als bijvoorbeeld de lever niet goed werkt, kan dat jeuk veroorzaken. Denk hierbij ook aan een voedselallergie!
Een kat kan zich ook likken omdat het op die plek pijn doet. Hij probeert als het ware de pijn weg te likken en als dat niet lukt, te bijten. Hij kan pijn hebben door een trauma: misschien is hij bij een sprong uit een boom ongelukkig op een pootje terecht gekomen en heeft hij daar nu een spiertje verrekt.
Om de oorzaak van het likken te achterhalen, is het belangrijk om na te gaan sinds wanneer de kat dit doet en zeker ook om te kijken naar de plek of plekken op het lichaam van de kat.
Een kat die zijn buik helemaal kaal likt, kan last hebben van blaasontsteking! Zijn buik doet pijn, dus daar likt hij. Alleen wordt een blaasontsteking daar natuurlijk nooit beter van, sterker nog, hij krijgt er een huidprobleem bij. Dus naar de dierenarts!
Als er geen lichamelijke oorzaak voor het likgedrag gevonden wordt, moet er verder gekeken worden waarom uw kat dit doet. Hij moet ergens last van hebben en als bezorgd personeel wilt u natuurlijk niets liever dan dat uw kat weer lekker in zijn vel zit.
Een kat kan zich ook overmatig likken, zijn vacht verzorgen, uit stress.
Laten we eens naar wat er in het lichaam gebeurt als uw kat zijn vacht likt.
Wist u dat uw kat zijn eigen endorfine aanmaakt, waardoor hij zich prettiger, lekkerder in zijn vel, voelt?
Dit gebeurt bij het likken van de vacht.
Een kat die zich niet prettig voelt in een situatie, zal proberen zichzelf gerust te stellen door zijn vacht te likken. De geluksstofjes komen vrij...missie volbracht!
Voor dat moment voelt de kat zich weer lekker in zijn vel. Maar als de situatie niet verandert, zal de kat zich telkens weer moeten likken. Net zo lang tot dit een ingesleten patroon is geworden met huidproblemen als gevolg.
Om dit patroon te doorbreken, is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen waardoor de kat stress ervaart. Hierbij is het belangrijk om te kijken sinds wanneer de kat dit gedrag vertoont. Dit kan bijvoorbeeld zijn na een verhuizing, na de komst van een nieuwe kat in huis, bij veranderde werktijden van het personeel etc.
Als de oorzaak is achterhaald, kan er gekeken worden hoe u uw kat kunt helpen zich weer prettig te voelen in zijn leefsituatie. Door de stress te verminderen, mogelijk de oorzaak weg te nemen, zal uw kat zich weer lekker in zijn vel voelen en zich niet meer overmatig hoeven likken.
Een gedragstherapeut kan u helpen de oorzaak van de stress te achterhalen en een plan op uw kat af te stemmen.
Wist u dat katten zich ook likken als ze even geen raad weten met de situatie?
Dit heet overspronggedrag: uw kat gaat zich ineens likken nadat hij net mis is gesprongen bij het grijpen van een speeltje. Niks aan de hand, ik wilde me net gaan wassen! Om met Jenny uit het ontroerende boek van Paul Gallico te spreken: “Bij twijfel was je.”