Hebt u ook samen met uw huistijgers feest gevierd, afgelopen vrijdag 4 oktober. Uw schatjes lekker verwend met knuffels, mooie nieuwe speeltjes en lekkers uit de dierenwinkel? Of misschien hebt u het dierenasiel bezocht en loopt u nu na te denken over gezinsuitbreiding. Want u hebt toch zo’n lieverd gezien daar in het asiel
Wat doen wij met dierendag?
Ja, dierendag, de naamdag van Franciscus van Assisi, de heilige die zich ontfermde over zielige dieren en voor hun welzijn zorgde, wordt groots aangepakt. Het toegewijde kattenpersoneel of baasje van een hond of eigenaar van wat voor dier dan ook, doet extra zijn best om het hun schatjes die dag aan niets te laten ontbreken. De leukste en lekkerste dingen worden gekocht, it’s partytime!
Dat is natuurlijk heel leuk, maar is het niet elke dag dierendag? Als je de zorg voor een dier op je hebt genomen, heb je de verantwoording om hem goed te verzorgen, altijd en overal! En daar komt best wat bij kijken. Een reden om niet meteen te bezwijken voor zo’n schat in het asiel of als je op kraambezoek bent bij vrienden!
Bezint eer ge begint!
Wat heeft een kat eigenlijk nodig?
De normale uitrusting van kattenbak, water- en voerbakjes, klim- en krabvoorzieningen, speeltjes, mandjes etc. is zo gekocht, en daar is een kat heel blij mee, maar er zijn meer zaken om rekening mee te houden.
De eerste vraag die u uzelf moet stellen is of u wel het geschikte personeel voor deze kat kunt zijn. Passen zijn en uw leefstijl bij elkaar? Komen uw verwachtingen overeen met wat deze kat kan bieden?
Als u graag een aanhankelijke schootkat wilt, is het niet handig om een kat in huis te halen die altijd op de boerderij buiten heeft rondgelopen en er eigenlijk alleen was om muizen te vangen. Zo’n kat is niet gewend om op schoot te liggen, hij liep in het veld! Het is prettig als u dit van tevoren weet, laat u goed informeren over de kat waar u zo verliefd op bent. Veel dierenasiels kunnen u informeren over de herkomst van de kat en over wat hij gewend is in het verleden. Kan hij wel of niet met andere katten samenleven. Is hij honden en kinderen gewend?
En kunt u de kat bieden wat hij nodig heeft?
Misschien wilt u wel een raskat. Bent u weg van een bepaald ras. Daar is niets mis mee, maar verdiep u dan van tevoren even in de eigenschappen van dat ras. Woont u tien hoog achter in Amsterdam, dan is het niet handig om een Bengaal in huis te nemen. Die wil klimmen en jagen, heeft veel ruimte en beweging nodig om zijn rasgebonden gedrag te kunnen vertonen. Met zo’n dier op een flat, daar wordt niemand blij van.
Maar wilt u een Tonkanees en hebt u vijvers in uw tuin, dan is dat een paradijs voor dit ras. Vooropgesteld dat u geen koi-karpers houdt in die vijvers!
Een meerkatshuishouden
Als u al katten in huis hebt die één of meerdere sociale groepen vormen, kan net die ene kat die er nu bijkomt, de kat teveel zijn. Einde aan het evenwicht in het kattenhuishouden, geen stabiele groepen meer met mogelijke gedragsproblemen als gevolg. Bekijk dus even hoe stabiel het evenwicht tussen de huidige groepen is en wat voor gedrag de kat heeft die u op het oog hebt. Kijk of deze katten bij elkaar kunnen passen. Heb je wat timide katten in huis, dan moge het duidelijk zijn dat je daar geen zeer zelfverzekerde kater bij moet nemen. De toch al timide schatjes laten zich dan helemaal niet meer zien, wonen onder uw bed! En de nieuwkomer is heer en meester over huis en personeel! Ja, hij zat daar zo zielig in het asiel of hij liep zo hongerig langs de straat.
Teveel katers in één huis kan ook problemen opleveren. Ook al zijn ze gecastreerd, er kan toch de nodige rivaliteit tussen de heren ontstaan met agressie en/of sproeien tot gevolg.
Hebt u een bejaarde kat, bedenk dan even dat u die geen plezier doet met een kitten dat wild is en de wereld wil ontdekken. Net als bij mensen, oma vindt het best leuk om een uurtje op de peuters te passen, maar dan is ze toch heel blij dat hun moeder weer komt. Ze is uitgeput van dat uurtje dat gedoe om zich heen. Zo is het ook bij katten.
Nu we het toch over leeftijden hebben. Bedenk ook even of u voor een oudere kat kiest of voor een kitten. Neem je een kitten dan kan het natuurlijk erg leuk zijn zo’n kleintje te zien opgroeien en zelf aan zijn opvoeding te werken. Maar houd er rekening mee dat zo’n kleintje wel eens iets kapot kan maken, iets kan beschadigen terwijl hij heel onschuldig speelt! Hij deed het echt niet expres, maar daar ging wel uw kostbare Ming vaas tegen de vlakte!
Bedenk dus even of u uw huis tijdelijk kittenproof wilt maken en belangrijker, of u wel de tijd hebt om een kitten goed te verzorgen en op te voeden, zodat hij kan opgroeien tot een leuke, sociale kat.
Praktisch
Denk er ook even aan wat u met uw kat doet als u met vakantie gaat. Hebt u iemand die dan thuis blijft en voor de kat zorgt, vrienden die dit willen doen, misschien een pension? Zaken om bij stil te staan, niet alleen voor het welzijn van de kat maar ook financieel.
Last but not least, het financiële plaatje!
Hoeveel u ook van katten houdt, het kost geld om ze te verzorgen. Niet alleen hun voer en de rest van de kattenuitrusting. Een kat moet ook jaarlijks naar de dierenarts voor zijn vaccinaties, moet mogelijk nog gecastreerd worden. Vlooien en teken en ander ongedierte moet bestreden worden. En het kan helaas altijd gebeuren dat uw kat ziek wordt. Dan moet hij zeker naar de dokter en dat kan best wat kosten. Stel dat hij geopereerd moet worden of zijn hele leven op een dieet moet staan. Allemaal zaken om rekening mee te houden!Afhankelijk van uw financiële positie kan het de moeite lonen om een verzekering af te sluiten voor uw kat.
Ik wil u niets tegen maken, maar hoop met deze tips bij te dragen aan “alle dagen dierendag”.
Veel plezier met uw kat!