MIJN BLOGS IN HET ARCHIEF




KATSE GELUIDEN

Krijgen uw katten wel eens post van de dierenarts? Mijn katten elk jaar! Zo kregen Pluto en Simba laatst een kaart met een mooie foto van een Siamees op de voorkant en op de achterkant de jaarlijkse oproep voor de vaccinatie.

Dus daar ging ik met twee luid miauwende katten, ieder in een eigen mandje achter in de auto op weg naar de dierenarts.
 
Vooral Simba miauwde de hele weg op vol volume en als ik tegen haar praatte, zette ze nog een tandje bij.
Een heel verschil met de verwilderde katten die ik regelmatig in hun vangkooi achter in de auto vervoer. Die zijn meestal heel stil. Hoewel ook daar verschil in zit.

Wist u dat je aan het wel of niet miauwen van een kat kunt zien of hij de omgang met mensen gewend is?

Een volwassen verwilderde kat, die nooit bij mensen geleefd heeft, miauwt niet. Waarom zou hij ook? Hij moet in het wild zien te overleven, zijn prooi vangen, een lekker slaapplekje vinden. Dan ga je toch geen geluid maken, dan verraad je jezelf!



Het miauwen van een kat is eigenlijk een kinderlijk gedrag. Een kitten maakt geluidjes, hoge piepjes en prrtjes en later kleine miauwtjes naar zijn moeder en nestgenootjes. Zo laat hij weten dat hij honger heeft, wil spelen, mammie zoekt etc.
Een kat die bij mensen leeft, gaat door deze geluiden te maken, omdat dit gedrag door de mensen, zijn personeel, beloond wordt. Loopt uw kat ook vaak aan het eind van de middag luid miauwend om uw benen, richting de keuken? Juist ja, voedertijd!

Wij mensen zijn dus een belangrijke factor om dit miauwen in stand te houden.

Zo heeft uw kat u misschien ook wel geleerd om de deur voor hem te openen als hij daar miauwend voor gaat zitten. Ik kreeg laatst nog bericht van wanhopig kattenpersoneel dat steeds gebroken nachten had, doordat de kat luid mauwend voor de deur zat om naar buiten en vervolgens weer naar binnen gelaten te worden. Ja, een kat weet hoe hij zijn personeel moet africhten!

Het is trouwens wel humor van de dierenarts om juist een kaart met een Siamees te sturen. Siamezen zijn de praters onder de katten! Ze kunnen je echt de oren van de kop kletsen, iets om rekening mee te houden als je voor een Siamees kiest!


 
Zullen we eens kijken welke geluiden een kat van nature maakt?

Het communiceren d.m.v. geluid heet “vocaliseren”.

En een kat heeft een aardig vocabulaire! Van heel zachtjes spinnen tot keihard krijsen en alles wat daar tussen zit.
Een paar voorbeelden.

Een kat spint niet alleen als hij het fijn vindt, lekker op zijn gemak op uw schoot. Een kat kan ook spinnen als hij pijn heeft, stress ervaart. Zelfs stervende katten kunnen spinnen. Een kat spint als hij ontspannen is of juist om te ontspannen.

Een heel ander geluid is het blazen en grommen.
Een kat doet dit om te waarschuwen dat de ander maar beter weg kan gaan: hij moet hem niet, is angstig, voelt zich bedreigd. Omdat een kat van nature geen vechtersbaas is- van vechten kun je gewond raken en dat maakt je minder fit, niet handig als je moet overleven, je kostje bij elkaar moet scharrelen- probeert een kat het gevecht te vermijden door de ander o.a. met vocalisaties te waarschuwen.



Wordt deze waarschuwing niet opgepakt, dan moet de kat wel vechten en wat je dan hoort, is gegil en gekrijs. Hoe harder en hoe hoger het geluid, des te heftiger de agressie.
Dit hoor je bijvoorbeeld als er een vreemde kat het territorium inloopt en ook ‘s nachts als er krolse poezen rondlopen en de katers om deze dames strijden.
De krolse dames geven trouwens ook een geweldige gil na de paring. Dit, omdat het terugtrekken van de katerpenis, die vol weerhaakjes zit, behoorlijk pijn doet.

Kort gezegd maakt een kat een heel scala aan geluiden, waarbij er een onderscheid is tussen geluiden waarbij de bek opent en sluit. Dit zijn geluiden met een vriendschappelijk doel: m(i)auwtjes, mekkeren, krolsheid.
Geluiden met gesloten bek: dit zijn het spinnen en andere kleine geluidjes bij tevredenheid, pijn, of bij sociaal contact met eigenaar of moederpoes met kittens.
En geluiden met openblijvende bek: dit zijn geluiden van verdediging en agressie, zoals blazen, grommen, gillen en krijsen.

Welk geluid hoort u het liefst?