Er wordt van alles geprobeerd door het trouwe kattenpersoneel met vaak niet het gewenste resultaat.
Waarom is een kat onzindelijk? Doet hij dit “voor de lol” of omdat hij zijn personeel eens een poepje wil laten ruiken?
Nee, zeker niet! Dit is zijn manier om te vertellen dat hemzelf iets mankeert of dat er iets in zijn leefomgeving niet goed is, waardoor hij zich niet prettig voelt.
Het is dan ook absoluut not done om een onzindelijke kat te straffen! De kat wordt hier alleen maar onzekerder van, wat juist een verergering van de onzindelijkheid tot gevolg kan hebben.
STAP 1: NAAR DE DIERENARTS
Net als bij elke andere gedragsverandering is stap één om een lichamelijke oorzaak uit te sluiten. Dus vang een plas op en laat deze door de dierenarts onderzoeken. Zo kan in elk geval een blaasontsteking worden uitgesloten.
Blaasontsteking is echter niet de enige lichamelijke reden waardoor een kat onzindelijkheid kan vertonen. Ook diabetes, ziektes van de lagere urinewegen, nierfalen en pijn kunnen de reden zijn.
Ook kan een oudere kat last van zijn gewrichten hebben, waardoor hij niet op tijd op de kattenbak kan komen. U ziet dan de plas/poep net voor of naast de bak liggen. Hij heeft het echt geprobeerd, maar helaas, zijn stramme botten lieten hem in de steek!U kunt deze kat helpen door hem een bak met lage instap aan te bieden en op meerdere plekken in huis bakken neer te zetten, zodat hij er altijd een binnen bereik heeft.
Misschien hebt u wel een dementerende kat die de weg kwijt is en dus ook de bak niet meer kan vinden. Deze katten lopen vaak ’s nachts als het donker en stil is, omdat hun personeel slaapt, luid mauwend door het huis. Deze katten kunt u helpen door hun leefomgeving te verkleinen: in elk geval ’s nachts laat u ze in een beperkte ruimte met alle voorzieningen binnen bereik. Zo hoeven ze niet lang te zoeken naar de bak, wat de kans op onzindelijkheid verkleint.
Ook een kat met verminderd zicht kan op deze manier geholpen worden. Verklein de leefomgeving, maak het overzichtelijk voor hem. U kunt deze kat helpen met geur: laat een drupje chloor in de bak vallen, dat helpt hem deze te vinden en de meeste katten
moeten over chloor heen plassen. Dus, kat in het bakkie!
STAP 2: WAT IS ER AAN DE HAND?
Als een lichamelijke oorzaak is uitgesloten en de kat dus vertelt dat hij zich om een of andere reden niet prettig voelt in zijn leefomgeving, is het zaak om uit te zoeken wat er dan aan schort.
Katten zijn control freaks, wat betekent dat ze heel gevoelig zijn voor veranderingen in hun omgeving. Veranderingen in de vorm van nieuwe huisgenoten- zowel soortgenoten, andere dieren als mensen- een verhuizing, een verbouwing etcetera.
Naarmate een kat beter gesocialiseerd is, is hij beter bestand tegen veranderingen en zal hij minder heftig reageren.
Jong geleerd, is oud gedaan
Neemt u een kitten in huis, dan is het belangrijk dat u nagaat of dit kitten bekend is met het verschijnsel kattenbak. Misschien is het een kitten dat buiten geboren is en altijd zijn behoeftes in de aarde heeft gedaan. Hij begraaft netjes zijn uitwerpselen, alleen binnen bij u in huis zal hij hier waarschijnlijk een plantenbak of een zachte ondergrond die op aarde lijkt voor kiezen. Hij weet immers niet beter!
Nu ik het toch heb over het begraven van uitwerpselen.
Er is een belangrijk verschil tussen onzindelijkheid in de vorm van plassen en poepen op ongewenste plekken en markeergedrag in de vorm van sproeien of poepen zonder te graven op zeer opvallende, vaak hoge plekken in het territorium.
Een kat is een territoriaal dier dat door middel van het afzetten van geuren en zichtbare markeringen(krabben) aan andere katten een boodschap doorgeeft:
“dit is mijn territorium, ga weg“.
Loopt de kat van de buren alsmaar voor de ramen, dan zal uw kat tegen de kozijnen of buitendeur sproeien.
Ook kan een kat een seksuele boodschap achterlaten door te sproeien:
“ik ben krols en ik wil gedekt worden”.
Ook poezen sproeien, het zijn echt niet alleen de katers. Bent u geen fokker, dan is het heel zinvol om uw dier tijdig te neutraliseren.
Een kat kan echter ook zichzelf boodschappen geven, zichzelf geruststellen door op verscholen plekjes, achter de bank, plasjes te doen. Dit doet hij bijvoorbeeld als er een nieuwe kat in huis is komen wonen, waardoor hij zich niet veilig voelt.
Laten we eens kijken naar verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op onzindelijkheid.
De plaats van de kattenbak: een kat wil liever niet in een drukke doorgang in het zicht van iedereen plassen en zeker niet vlakbij het kattenluik waar de kat van de buren door naar binnen gluurt!
Ook wil een kat liever niet plassen en poepen op dezelfde bak.
En zeker niet plassen en poepen naast zijn voer- en waterbakjes! Katten zijn heel hygiënische dieren!
Nu we het over hygiëne hebben, een kat wil ook graag een schone bak!
Dit betekent dat je per kat in elk geval twee bakken nodig hebt op verspreide plekken in huis.
Of de bak open of gesloten moet zijn, is een kwestie van uitzoeken. Elke kat heeft zijn eigen voorkeur.
Is uw kat onzindelijk op een gesloten bak, dan kunt u eerst eens proberen of hij wel op een open bak wil. En mogelijk heeft hij een voorkeur voor een ander soort grit.
Maar hoe zit het dan met meerdere katten in huis?
Dan is het belangrijk om te kijken naar het aantal sociale groepen in huis. Per sociale groep heb je twee bakken nodig. Katten die een sociale groep vormen zijn bereid om voorzieningen met elkaar te delen. Met andere woorden die willen wel op de bak waar Minoes ook net geplast heeft.
Maar hoe weet je nu welke katten tot een sociale groep behoren en hoeveel groepen je in huis hebt?
Katten die tot dezelfde sociale groep behoren, wassen elkaar, begroeten elkaar, slapen samen, liggen met de kopjes naar elkaar, spelen met elkaar.
Zoals de katten op de foto’s hieronder.
Door een verandering, bijvoorbeeld een zieke kat, een kat erbij of een kat minder, kan er een verstoring in het evenwicht ontstaan, waardoor katten in huis gaan markeren. Ze sproeien dan op doorgangsplekken, van kamer naar keuken bijvoorbeeld, in huis.
Aan de plek kun je dus vaak zien of de oorzaak voor onzindelijkheid en sproeien binnens- of buitenshuis ligt.
Wilt u meer weten, kijk dan eens op
http://www.mijnkatisonzindelijk.nl/ Daar vindt u veel tips.
Ook geef ik dit najaar enkele lezingen waar dit onderwerp uitgebreid aan de orde zal komen. Kijk daarvoor op
www.katwaardig.nl onder “Lezingen”.