MIJN BLOGS IN HET ARCHIEF
KAT EN STAART

                                                                                                                       
Afgelopen week vroeg het bezorgde personeel van Moepie mij om raad.
Wat was het geval?
Haar eens zo fier in de lucht gestoken staart, was op een ochtend, zomaar ineens veranderd in een hangend staartje.
Hier ziet u Moepie zoals zij er altijd uitzag.          
Haar personeel was al met haar naar de dierenarts geweest, die haar staart, heupen en rug had gecontroleerd en, gelukkig, niets had gevonden.
Maar wat te doen, er moest toch iemand zijn die haar kon helpen?
Zo kwam de vraag over deze Belgische schoonheid bij mij terecht en omdat België niet naast de deur ligt, heb ik op afstand geprobeerd te achterhalen wat er kon zijn.

Wist u dat katten ook met hun staart communiceren: dat ze door hun staart in verschillende standen te houden, laten zien wat hun emotionele gesteldheid is, wat ze van plan zijn te doen?
Het gedrag van de kat kunt u zodoende ook aflezen aan de stand van de staart. Er zou dus emotioneel iets met Moepie kunnen zijn. Misschien is haar iets overkomen, is er iets veranderd in haar leefomgeving waar zij zich niet prettig bij voelt.

Laten we eens kijken naar verschillende staartposities.
Normaal gesproken heeft de kat haar staart in een horizontale krul achter haar lichaam hangen en grofweg gezegd, hoe dichter de kat haar staart bij haar lichaam houdt, hoe meer afstand zij wil houden.

Dan zijn er nog wat stereotiepe staartstandjes.
We kennen allemaal wel de “heksenkat”met bolle rug en opgezette staart, zoals op deze tekening.
  
Deze kat is angstig en agressief en met zijn lichaamshouding laat hij zien dat als de ander nu niet heel snel maakt dat hij wegkomt, hij echt alleen nog maar kan aanvallen. Een aanval uit angst dus. Het is maar dat u gewaarschuwd bent!
Maar wat vertelt uw kat nog meer met zijn staart?
U hebt vast wel eens een kat met zwiepende staart gezien.
Mijn katten doen dit vaak als ze vanuit het keukenraam de vogeltjes buiten zien. Ze weten dat ze er niet bij kunnen, het raam is immers dicht, maar ja, je bent kat en als je een vogel ziet, ontwaakt natuurlijk wel je jachtinstinct. Wat moet je doen, je wordt er helemaal opgewonden van!
Een zwiepende staart duidt op spanning, de kat weet even niet wat hij moet doen en door te zwiepen, heeft hij “bedenktijd”.
Ook zwiept een kat met haar staart als ze geïrriteerd is.
Stel, ze ontmoet op haar territorium ineens een vreemde kat. Beiden zitten tegenover elkaar met eerst lichtjes en dan steeds heftiger zwiepende staart. Ze waarschuwen elkaar dat ze geïrriteerd zijn, dat de ander weg moet gaan en ja, als hij dat niet doet, dan rest hem slechts de aanval. Maar hij had gewaarschuwd hè!
Nu we het toch over territorium hebben. Bij het sproeien, het markeren van zijn gebied, heeft de kat een verticaal omhoog gestoken trillende staart.
En is uw kat heel erg blij u te zien, eigenlijk bijna verliefd op u, dan trilt zijn staart in dezelfde stand, maar dan gelukkig zonder te sproeien.
Hebt u wel eens kittens zien spelen, al springend  met hun staartjes in een omgekeerde “u”?
Als de kat ouder is, duidt deze stand juist op agressie uit zelfverdediging.
 
  

Moepie met haar fier in de lucht gestoken staartje, begroet daarmee haar personeel, zij zoekt contact. Voelt zich prettig.

Maar nu hing haar staartje dus omlaag. Het was niet tussen haar pootjes onder haar lichaam getrokken, wat er op zou kunnen duiden, dat zij heel angstig zou kunnen zijn.
Haar gedrag was eigenlijk ook helemaal niet veranderd. Zij was even vrolijk als altijd, at en dronk goed, leek zelf nergens last van te hebben.
Omdat haar gedrag onveranderd was en zij ook lichamelijk behalve dat hangende staartje dan, in orde leek te zijn, hebben we besloten even af te wachten.
En gelukkig, dit weekend bereikte mij het bericht, dat ze haar staartje weer fier de lucht in houdt!

De foto’s in deze blog zijn gemaakt door Moepies personeel uit België.