Nu het voorjaar is, gaan velen de tuin in. Snoeien, wieden, spitten en planten en dan voldaan uitrusten met een kopje koffie op het terras, dromend over de bloemenpracht die straks zal komen. Nu kan het gebeuren dat er nog nagenietend ineens een zeer onaangename geur uw neus binnendringt en dat u, nu u beter kijkt, ineens ook overal graafsporen in uw net ingezaaide gazon ziet.
Uw eigen katten zijn binnenkatten, die wel af en toe hun rondje buiten lopen, maar die altijd keurig de kattenbak binnen gebruiken. Ze sprinten dan naar binnen, doen netjes hun behoeftes op de bak en rennen vervolgens weer naar buiten. Maar, helaas, er lopen ook vreemde katten in de buurt en die kiezen nu net uw tuin uit als kattenbak. Ik kan me voorstellen dat u daar niet blij mee bent.
Het kan nog erger. Afgelopen week werd ik gebeld door een vrouw, zelf eigenaresse van twee, de kattenbak binnenshuis gebruikende katten. Ze was ten einde raad vanwege de katten die tegen haar huis, net bij de tuindeur stonden te sproeien. De stank kwam zelfs binnen! Mevrouw woonde nog niet zo lang in dit huis en huis en tuin hadden een tijd leeg gestaan. Met gevolg dat de tuin tot het territorium van een buurtkat behoorde, die al sproeiend binnendringers- andere katten- buiten de deur hield. Het huis staat in een zeer katrijke buurt, de tuin is groot en een ander deel van de tuin is één grote kattenbak van al deze buurtkatten. Hoe al deze katten en de stank te weren, was haar terechte vraag.
Aversieve middelen
Om katten weg te houden, ervoor te zorgen dat ze bijvoorbeeld niet meer uw tuin in komen, kunt u verschillende aversieve middelen inzetten. Dit zijn middelen waar katten niet van houden- de geur staat hen niet aan- , sommigen jagen de kat schrik aan. Het idee is dat de kat dan niet meer terug zal komen naar die plek. Hij heeft immers geleerd dat hij daar nat wordt, een hoge, harde toon hoort. Met andere woorden, hij heeft een negatieve associatie met die plek, waardoor hij ontmoedigd wordt daar weer te komen. Er zijn natuurlijke, “zachtaardige” methodes en wat heftiger, mechanische methodes. Bij de natuurlijke methodes kunt u denken aan planten waar katten niet van houden. Zo kunt u cayennepeper of koffiedik rond een plant strooien waar u liever geen katten hebt. Of knoflook of planten die naar citroen ruiken(citroengeranium, citroenmelisse), geraniums planten. Snoeisel met doornen eraan neer leggen en braakliggend terrein voorkomen: dus een ingezaaid stuk bedekken met gaas, of bodembedekkers planten.
Een nogal extreme is het strooien van leeuwenpoep, waarvan de effectiviteit omstreden is.
Een variant hierop heb ik o.a. de mevrouw met “de hele grote kattenbak buiten” voorgesteld. Omdat bleek dat de buurtkat wel wegging als hij een van haar katten in de tuin zag, die overigens rustig onder de tuintafel lag, heb ik haar voorgesteld om de uitwerpselen van haar kat uit de bak te scheppen, zo vers en geurend mogelijk, en die aan de rand van de tuin te leggen. Om zo kunstmatig het territorium van de huiskat af te bakenen. Het was nl. geen optie om de tuin af te sluiten en wel ongewenst dat deze nog langer als kattenbak door de buurt werd gebruikt.
Als u zelf geen dieren hebt die in uw tuin komen, kunt u een kattenverjager plaatsen, zoals op bovenstaande afbeelding te zien is. Er zijn veel varianten in de handel, een speurtocht op internet levert een scala aan informatie op. Het idee is dat ofwel de kat een hoge, harde toon hoort, ofwel dat hij wordt natgespoten, als hij het van te voren ingestelde gebied betreedt.
Hebt u zelf katten die door de tuin lopen, dan kunt u dit apparaat natuurlijk niet gebruiken- u wilt uw eigen katten immers niet verjagen!- en zult u zelf met een watermitrailleur of de tuinslang in de aanslag moeten liggen!
Aversieve middelen binnenshuis
Ook binnenshuis kunt u om ongewenst gedrag tegen te gaan, aversieve middelen inzetten. Denk bijvoorbeeld maar aan het dubbelzijdig plakband op het aanrecht, om erop springen tegen te gaan of op de bank, om krabben tegen te gaan. Er bestaan ook matten die stroom afgeven als ze worden aangeraakt, de zogenaamde Scat Mat.
Het inzetten van een Scat Mat vind ik absoluut ontoelaatbaar. Wat betreft het inzetten van onschuldige aversieve middelen in huis, wil ik opmerken dat het soms kan helpen om een kat te ontmoedigen een bepaald gedrag te vertonen, maar dat het altijd zaak is om uit te zoeken waardoor dit gedrag veroorzaakt wordt. Waarom vertoont de kat een gedrag, is hij ziek, wat wil hij vertellen. Als je dat weet, kun je daar een plan op afstemmen en de kat mogelijk alternatieven bieden om kat en eigenaar gelukkig te houden. Hierbij kan een gedragstherapeut u en uw kat helpen.
Een goede gedragstherapeut volgt hierbij de visie van The Association of Pet Dog Trainers for Belgium and The Netherlands, die een gedragscode heeft opgesteld voor het aan- en afleren van gedrag waarbij het gebruik van aversieve middelen tot een minimum beperkt wordt.