MIJN BLOGS IN HET ARCHIEF
KAT-KAT AGRESSIE IN HET VOORJAAR

 
Nu het echt voorjaar wordt en mens en dier genieten van het zonnetje, bereiken mij ook veel vragen over plotselinge agressie tussen katten die eerder in pais en vree een huis deelden. Natuurlijk gebeurt dit in de winter ook, maar de afgelopen weken is er een opvallende vermeerdering van deze onderlinge agressie. Een reden om hier eens goed naar te kijken. 

Voorjaarsveranderingen

Nu het langer licht is en de zon schijnt, komt uw kat, en ook andere katten, waarschijnlijk meer buiten. Bij intacte katers, gaan nu echt de hormonen werken, waardoor ze verder op pad gaan, ook buiten hun territorium, om een tot paring bereide poes te vinden. Zo’n kater kan dus ineens door uw tuin lopen en daar uw katten tegenkomen die lekker samen van het zonnetje genieten. Dit kan gevolgen hebben voor uw katten en hun verstandhouding. Afhankelijk van wat ze gewend zijn, zullen ze vluchten voor of vechten met deze indringer. Nu kan het gebeuren dat er één in gevecht gaat en de ander terug gaat het veilige huis in. Echter de vechter kiest uiteindelijk eieren voor zijn geld en vlucht ook naar binnen. In volle vaart stuift hij zijn huis in, waar hij stuit op zijn huisgenoot, die al eerder gevlucht was. Deze ziet nu zijn huisgenoot op zich afstuiven, en uit angst valt hij hem aan. En zo ontstaat er plotselinge agressie tussen de twee katten. Sterker nog, elke keer als ze elkaar nu weer tegenkomen in huis, schieten ze weer in de eerder negatieve ervaring, in de angst, de agressie en zo blijven zij elkaar aanstaren en vechten, tot wanhoop van hun personeel. En natuurlijk levert zo’n leefsituatie voor de katten veel stress op, niet bevorderlijk voor hun kwaliteit van leven.Natuurlijk hoeft de indringer niet per se een intacte kater te zijn. Het kan ook een vreemde kat of hond zijn die uw katten nog nooit of de hele winter niet buiten gezien hebben. Waar het om gaat, is de onverwachte ontmoeting met een onbekend dier.

Naast de invloed van andere katten, kunnen ook menselijke aanwezigheid met voor katten vreemde geluiden, beperkt gesocialiseerde katten angst aanjagen met een soortgelijke reactie als gevolg. Een kat reageert vaak eerst met angst en als het dier/mens niet reageert op de angstsignalen blijft de kat niets anders over dan de aanval in te zetten. Als echter het object waar de aanval op gericht is niet bereikbaar is- denk aan een barbecue met veel muziek en herrie bij de buren- dan richt hij zijn agressie op degene die hij toevallig tegenkomt. Dit kan dan de andere huiskat zijn, die helaas op het verkeerde moment op de verkeerde plek is.

Katten kunnen zelf ook actiever worden en mogelijk wat wilder met elkaar spelen dan ze eerder deden. Het voorjaar bruist, ook met andere geuren, vogels die overal bezig zijn, allemaal zaken waardoor het gedrag van uw kat beïnvloed kan worden. Als zijn speelmakkertje hier net even anders op reageert, kunnen angst en agressie gericht op elkaar ontstaan.

Ook katten die binnenshuis leven krijgen het voorjaar met alle geluiden en geuren mee. Denk maar aan openstaande ramen, balkons etc.

Naast dergelijke duidelijke oorzaken, zijn er natuurlijk ook minder duidelijke oorzaken.

Ik vind het altijd belangrijk om goed na te gaan wat de oorspronkelijke prikkel geweest is om zo een onverhoopte herhaling te voorkomen. De katten moeten eerst van elkaar gescheiden worden en daarna aan elkaar geherintroduceerd. Een proces dat veel tijd en inzet van eigenaar en katten kost. Dan zou het heel jammer zijn als de relatie weer verstoord wordt door bijvoorbeeld een vreemde kat in de tuin. Ook moet ik er niet aan denken dat net op het moment dat de katten aan elkaar geherintroduceerd worden, waarbij ze een positieve koppeling bij het zien van elkaar moeten aanleren, een vreemde kat door de tuin loopt, als deze de oorspronkelijke prikkel was. Dus, naast het gedrag omvormen naar gewenst gedrag, is het ook belangrijk om te kijken naar herhaling voorkomen door bijvoorbeeld de tuin niet meer toegankelijk te maken voor vreemde katten.Ik wens u en uw katten een stralend voorjaar!