Afgelopen tijd bereiken mij veel vragen over dementie bij katten. Kan een oudere kat ook dement worden? Ja, net als mensen kunnen ook katten dement worden. En ook, net als bij mensen, is er een periode van beginnende dementie, momenten waarop de kat het soms niet meer weet en soms weer wel. Bij zo’n kat kwam ik vorige week op consult.
Wat doet een demente kat?
Als een kat ’s nachts luid mauwend door het huis loopt, terwijl hij dit overdag niet doet, kun je denken aan dementie. Overdag, als het licht is en er de normale huiselijke geluiden zijn, kan de kat zich nog wel redden, maar ’s nachts is het stil en donker, iedereen slaapt, en dan raakt de kat echt in verwarring. Hij kan dan ook angstig zijn doordat hij het allemaal niet meer zo goed begrijpt en zijn manier om dit duidelijk te maken, is luid mauwen, zodat hopelijk zijn personeel of een andere in huis wonende kat wakker wordt en hem weer op weg helpt. Zo had ik vroeger een kat die me op zijn oude dag elke nacht wekte terwijl hij luid mauwend met zijn speeltje rond liep. Hij maakte geluiden die leken op het geroep van een krolse poes, waardoor mijn katers steeds bovenop hem sprongen. Verwarring alom! En zeker niet bevorderlijk voor de nachtrust.
De verwarring is niet alleen ’s nachts. Ook overdag is een demente kat de weg kwijt en vergeet hij dingetjes. Zo kan het gebeuren dat de kat zijn bak niet meer kan vinden en ineens onzindelijk is. Of hij vergeet te eten of te drinken of hij blijft maar vragen om eten omdat hij vergeten is dat hij net gegeten heeft. Of hij zit wezenloos voor zich uit te staren, weet echt niet meer wat hij kwam doen.
Ook kunnen angst en agressie toenemen. De kat die ik vorige week bezocht, was zijn hele leven al angstig voor bezoek. Nu de remmen los waren door de dementie vluchtte hij niet meer, zoals hij zijn leven lang gedaan had, maar zette hij juist de aanval in. Niet fijn voor kat, eigenaar en bezoek.
Andere oorzaken uitsluiten
Nu is het zeker niet zo dat elke oudere kat die zich anders gedraagt dement is. De diagnose dementie kan niet zomaar gesteld worden. Een oudere kat kan meer onder de leden hebben, dus het is zaak om de kat zorgvuldig door de dierenarts te laten onderzoeken. Hart, lever, longen, nieren, urinewegen, gebit en gewrichten zullen allen gecontroleerd moeten worden. Een kat die pijn heeft, kan immers ook een totaal ander gedrag laten zien. Ook kan het zijn dat zijn zicht of gehoor niet meer zo goed zijn. Een kat die zowel overdag als ’s nachts luid loopt te mauwen, kan doof zijn of worden, waardoor hij steeds harder moet mauwen om zichzelf nog te horen.
Hoe u een demente kat kunt helpen
Net als bij mensen is dementie bij katten niet te genezen. Er zijn echter wel wat dingen die u kunt doen om uw kat door deze levensfase te helpen. Zaken die zijn kwaliteit van leven verbeteren.
Zorg, eerst ’s nachts en later ook overdag voor een overzichtelijke omgeving: een kleine ruimte waar hij alle voorzieningen: eten, drinken, kattenbak, bij de hand heeft. Zo voorkomt u dat hij ernaar moet zoeken en er daardoor ongelukjes en verwarring ontstaan. Ook kunt u ’s nachts een lampje voor hem aanlaten. Omdat geur een belangrijk communicatiemiddel is voor katten, kunt u door het aanbrengen van verschillende geuren op verschillende plekken de kat helpen zijn weg te vinden. Zo kunt u bij zijn slaapplek lavendelgeur aanbrengen, een scheutje chloor in de kattenbak laten vallen en de route door het huis markeren met diverse geuren. Uw kat wordt dan door de geur op weg geholpen, herinnerd aan wat hij op die plek kan doen.
Er zijn verschillende dieetvoeders verrijkt met anti -oxidanten op de markt die het dementeringsproces wat vertragen. Dit zijn de voeders voor katten met gewrichtsproblemen, Mobilty Diet van Royal Canin of Hills J/D.
Om de hersenen toch wat te stimuleren, is het ook belangrijk dat de kat wel activiteiten krijgt aangeboden. Voedselverrijking, het werken voor voer, is hiervoor een goede manier. Mogelijk moet de moeilijkheidsgraad wat worden aangepast. Maak het niet te moeilijk, uw kat moet niet gefrustreerd raken. Dus zorg ervoor dat de gaatjes in het balletje of speeltje groot genoeg zijn om voldoende geur van het voer door te laten.
Ook zijn er voedingssupplementen die kunnen worden ingezet als bijvoorbeeld Cholodin.
Bach bloesems kunnen heel nuttig zijn bij angst en daaruit voortkomend gedrag als agressie en/of nachtelijk mauwend ronddolen. Toegespitst op het karakter van uw kat en zijn gedrag kan een mengsel van verschillende remedies worden samengesteld dat uw kat helpt beter in zijn evenwicht te zijn en beter met de situatie om te kunnen gaan.
Mochten al deze middelen niet meer voldoende helpen, dan kan de dierenarts nog angstremmende medicatie inzetten.
U ziet, er zijn genoeg hulpmiddelen die ingezet kunnen worden om uw kat zo prettig mogelijk door deze levensfase te helpen. Waarbij het uiteraard wel belangrijk blijft dat u goed in de gaten houdt of uw kat niet toch een lichamelijke ziekte ontwikkelt en of het leven nog katwaardig voor hem is.