MIJN BLOGS IN HET ARCHIEF
TV, I PAD, APPS: OMGEVINGSVERRIJKING VOOR KATTEN?

 Houden katten van tv kijken, wat zien ze eigenlijk en wanneer zou het een verrijking kunnen zijn voor de leefomgeving van een kat? Zomaar wat vragen die bij me opkwamen, toen ik mijn kitten Doortje naar een documentaire over pinguïns zag kijken en die ik graag met u wil delen. 
De kat op bovenstaande foto is trouwens niet Doortje, maar Myrthe en zij lijkt een voorkeur te hebben voor andere programma’s dan actieve Doortje. Hiermee zeg ik al iets belangrijks,  het karakter van de kat. Elke kat is een individu op zich en heeft zijn eigen persoonlijke voorkeuren. Volgens Dr. Alex Melrose, dierenarts uit Auckland, is het karakter van de kat dan ook het meest bepalend of je je kat een plezier doet met tv kijken. Je zult dus moeten uitvinden welke programma’s je kat het liefst ziet. Dat kan natuurlijk simpel terwijl je zelf tv kijkt. Als je dan ook even kijkt naar je kat die mogelijk op schoot ligt, zie je vanzelf of hij interesse heeft, of hij de bewegingen op het scherm volgt. Of dat hij misschien zelfs achter de tv gaat kijken!

WAT ZIET EEN KAT

Als we even kijken naar de anatomie van de kat, weten we dat katten minder kleur zien dan mensen: katten zien iets meer dan honden in de kleuren blauw, groen en geel. Rood zien ze bijna niet. Ze zijn dus een beetje kleurenblind. In het donker zien ze trouwens wel veel beter dan mensen. Katten kunnen heel goed diepte/afstanden schatten, reden ook waarom ze zulke goede jagers zijn, maar ze zien minder scherp dan mensen. Wat een kat op 20 meter afstand ziet, ziet een mens op 75 meter. Katten zien omtrekken, contouren en volgen die. Dus mogelijk moet uw kat met zijn neus gekluisterd aan het beeldscherm zitten! De meeste katten verwerken visuele beelden veel sneller dan de mens, een reden waarom u eigenlijk direct naar de winkel moet rennen om een tv met LCD- scherm te kopen om uw kat optimaal te kunnen laten genieten van de snel bewegende beelden! Als u dan ook nog programma’s uitzoekt met veel contrast, helderheid, beweging en liefst blauwe of gestreepte kleding, dan is de kans op plezier het grootst. Waarbij, zoals gezegd, het karakter van de kat bepalend is of hij liever naar natuurbeelden van vogels, muizen of vissen kijkt- een favoriet bij de meeste katten: hun jachtprooi- of dat hij naar sport kijkt- ook veel bewegende beelden- of misschien kijkt hij wel naar het weerbericht of naar uw favoriete soap!

DE TV: OMGEVINGSVERRIJKING VOOR UW KAT?

Met omgevingsverrijking wordt bedoeld alles wat in huis er aan bijdraagt om een kat zo veel mogelijk zijn natuurlijk gedrag te kunnen laten uitvoeren. Nu heb ik nog nooit een kat buiten in het veld tv zien kijken, maar mogelijk moeten we het kijken naar tv of andere bewegende beelden anders opvatten. Immers, door het volgen van deze beelden kan een kat wel geïnteresseerd raken, uit zijn mandje komen, omdat zijn jachtinstinct ontwaakt. Dan hoeft hij niet uit verveling de boeken uit de kast te duwen of het servies op de grond te gooien en heeft hij eindelijk weer een uitdaging om uit zijn apathie te raken. Om weer kat te zijn dus!

Als je kat niet naar buiten kan, zou het omgevingsverrijking kunnen zijn om hem tv te laten kijken, om zo verveling tegen te gaan. Thuis heb je natuurlijk voldoende ramen en daar kunnen katten het echte leven door zien. Naar mijn idee, veel spannender voor een kat!

 
 
Mogelijk dat een kat in een situatie is, in een asiel bijvoorbeeld, waar hij minder naar buiten kan kijken, dan zou een tv uitkomst kunnen bieden. Waar je dan overigens wel op moet letten, is dat je een kat die heel geconcentreerd een programma zit te volgen, niet onverwacht aait, interactie met hem hebt, maar hem eerst rustig met een andere prooi afleidt: een hengelspeeltje bijvoorbeeld. Dit om frustratie en mogelijk redirectie agressie te voorkomen.

KAT EN I PAD

Ik kon het haast niet geloven, maar het is echt waar: er zijn spelletjes voor katten op I pad ontwikkeld! Laatst was ik op consult bij een kat die zijn eigenaresse beet en hij bleek af te leiden door op een muis op een I pad te jagen in plaats van op haar arm. Deze kat had verkeerd spel aangeleerd, waardoor hij eigenaresse zag als prooi. Natuurlijk moet dit gedrag dan worden omgebogen naar gewenst gedrag, elke avond de I pad te voorschijn halen is niet echt de oplossing, maar als tussentijdse oplossing is dit middel wel in te zetten. Je moet dan wel een extra sterk scherm hebben om te voorkomen dat het door de nageltjes van de kat beschadigd raakt, maar ook die zijn in de handel!

Mocht u interesse hebben, kijk eens naar  http://www.gamesforcats.com

Er zijn trouwens ook apps te koop voor uw I Phone, nog meer spelletjes voor uw kat.

Ik hoor graag uw ervaringen en hoop dat u in de tussentijd ook nog gewoon met uw kat speelt en hem lekker naar buiten laat, als dat mogelijk is.