MIJN BLOGS IN HET ARCHIEF
KATTEN EN DOZEN

Met belangstelling las ik een stukje in de krant over een kartonnen klimmeubel dat je voor de kat kunt bouwen. Bij dit klimmeubel wordt uitgegaan van kartonnen blokken, dozen eigenlijk, die je met behulp van kartonnen pengat verbindingen in elkaar knutselt. Zonder dit product aan- of af te prijzen, wil ik kijken naar het effect van dit soort producten op het welzijn van de huiskat en vooral naar de vraag waarom dozen zo belangrijk zijn voor katten. 

Op het internet circuleren veel grappige filmpjes over katten die in dozen kruipen, ze omver gooien, grote katten die aan alle kanten uit heel kleine doosjes steken, katten die jagen vanuit dozen. Wat is dat toch met katten en dozen?

Mogelijkheden tot natuurlijk kattengedrag

Als je kijkt naar hoe een kat van nature leeft, buiten in de vrije natuur en naar hoe een kat binnenshuis leeft, dan zijn er nogal wat verschillen in de mate van activiteit, de mogelijkheden tot onderzoeken van de omgeving, verstopplekjes, uitkijkposten, jachtgedrag, markeren, poetsgedrag, eten, drinken, slapen, uitscheidingsgedrag en voortplantingsgedrag. De kat in de natuur heeft al deze mogelijkheden tot zijn beschikking, kan dit volledige repertoire aan natuurlijk kattengedrag vertonen. De binnenshuis levende kat en ook de kat die zowel binnen als buiten gehouden wordt, is in deze mogelijkheden toch vaak een stuk beperkter. Terwijl het wel om natuurlijk kattengedrag gaat. Kijkend naar de vijf vrijheden van Brambell (zie Katse spinsels 30) hoort het zoveel mogelijk kunnen uitvoeren van het natuurlijk gedrag van het dier tot een van de eisen die aan het houden van dieren gesteld worden. Om zo hun welzijn te waarborgen.Omgevingsverrijking

Ik ga het hier niet hebben over alle natuurlijk gedrag van de kat en de mogelijkheden daartoe. Ik wil het hebben over omgevingsverrijking voor de kat. Omdat ik de afgelopen tijd bij meerdere katteneigenaren geweest ben die echt het beste voor hebben met hun kat, maar waar toch het nodige ontbrak aan de mogelijkheden tot het uitvoeren van natuurlijk kattengedrag. Zo bleek de kat die als een wervelwind door het huis raasde, in een wel heel netjes opgeruimd huis te wonen, waar erg weinig te ontdekken viel voor de kat. En een andere kat leefde in een haast steriel huis, waar geen plekje was om zich te verstoppen. De ene kat vernielde hierdoor spullen in huis, de ander lag eigenlijk alleen maar te slapen en te eten en groeide daardoor behoorlijk. Geen ideale situatie voor kat en personeel.

Het doel van omgevingsverrijking

Bij omgevingsverrijking gaat het erom de kat de mogelijkheid te bieden natuurlijk kattengedrag te vertonen, waardoor ongewenst gedrag als vernielen of apathie en daaruit mogelijk ontstane zwaarlijvigheid voorkomen of verminderd worden. Door omgevingsverrijking kan de kat een positieve interactie aangaan met zijn omgeving in de vorm van exploreren en spelen, waarbij de zintuigen van de kat gestimuleerd worden. Als de kat in een stimulerende omgeving leeft, zal hij beter leren omgaan met veranderingen in die omgeving en natuurlijk wordt door interactie, spel met de kat, de band tussen kat en eigenaar verstevigd.

Buitenshuis biedt de natuur de meeste van deze mogelijkheden. Wat je als eigenaar nog kunt toevoegen, naast spelsessies, zijn hoge uitkijkposten en beschutting in de vorm van struikgewas in de tuin om de kat meer overzicht over zijn territorium te geven en de mogelijkheid om vanuit een schuilplekje de omgeving te inspecteren.

Binnenshuis zijn er meer aanpassingen nodig. Behalve krab- en klimmogelijkheden, zijn er ook terugtrekplekjes nodig, schuilplekjes en te onderzoeken objecten. En wat is nu beter voor een kat om zich in te verstoppen dan een doos?

Dozen

Een gewone doos uit de supermarkt hoort eigenlijk in elk kattenhuishouden te staan! Want een doos is perfect om je als kat in terug te trekken, om te onderzoeken, om vanuit te jagen, om je nagels aan te scherpen of om te markeren met nagels. Natuurlijk zijn er mooiere uitvoeringen dan de gewone supermarktdoos, kijk maar naar de prachtige klimmeubels, de leuke overdekte mandjes en de kartonnen krabplankjes bijvoorbeeld, maar echt een gewone doos, en dan liefst regelmatig een nieuwe, lekker spannend, weer nieuwe geurtjes, voldoet prima. Een goedkoop alternatief of misschien een leuke aanvulling op de al aanwezige klimmeubels.Foto: Selinde Neut

Ik kom nog even terug op de kartonnen speeltoestellen die je voor de kat kunt bouwen. Dit is een luxe uitvoering van een combinatie van dozen, loopbruggen, tunnels, waar steeds wisselende bouwwerken mee gemaakt kunnen worden. Volop mogelijkheden tot exploratie, spel, omgevingsverrijkend. Als u geïnteresseerd bent, kijk even op internet bij Poopy Cat. Al was het maar om wat ideeën op te doen voor uw eigen bouwsels.