MIJN BLOGS IN HET ARCHIEF




KATTENPSYCHIATER

Laatst werd ik gebeld door een verontruste eigenaresse die vroeg of ik de kattenpsychiater was. Hoewel ik haar wel kon helpen, moest ik toch eerst even bekennen dat ik geen psychiater ben, maar gedragstherapeut. Want hoewel kattenpsychiater al anders klinkt dan kattenfluisteraar, dekt ook deze benaming niet wat ik als kattengedragstherapeut doe. Een reden om even aandacht aan te besteden, uit te leggen wat kattengedragstherapie inhoudt. 

Waarom geen psychiater

Een psychiater houdt zich bezig met onderzoek en behandeling van psychische ziekten. Dan zou een kattenpsychiater zich hiermee dus moeten bezig houden bij katten. Maar heeft een kat wel een psychische ziekte?
Hoewel er zeker wel depressies en neurologische aandoeningen voorkomen bij katten, kan er bij katten met een afwijkend gedrag niet gezegd worden dat de kat psychisch ziek is. De kat gedraagt zich anders dan de eigenaar van hem gewend is of hoe de eigenaar dacht dat een kat zich zou gedragen, maar de kat doet dit niet omdat hij psychisch ziek is.

Gedragsverandering

De kat kan zich anders gedragen door een lichamelijke ziekte. Het bekende voorbeeld is de kat die blaasontsteking heeft en doordat hij de pijn bij het plassen associeert met de kattenbak, ineens buiten de bak plast. Of de kat die altijd speels is, door het huis rent, en zich nu ineens terugtrekt in een hoekje. Het kan zijn dat deze kat lichamelijk ziek is. Een bezoek aan de dierenarts is zeker op zijn plaats. Het kan ook zijn dat er iets veranderd is in de leefomgeving van deze kat, waardoor hij niet meer door het huis durft te rennen. Dit kan bijvoorbeeld de komst van een nieuwe kat in huis zijn die meer zelfverzekerd is en alle voorzieningen in huis in beslag neemt en de meer timide kat bedreigt, waardoor die zich terugtrekt. Behalve dat deze kat zich behoorlijk onveilig zal voelen, veel stress zal ervaren, kan deze kat ook een depressie ontwikkelen. Maar dan is niet de primaire oorzaak een psychische ziekte, maar een verandering in zijn leefomstandigheden.

Kattengedragstherapie

Een kattengedragstherapeut kijkt naar oorzaken van gedragsveranderingen en ongewenst gedrag bij katten. En stelt hierop een behandelplan op. Nadat een medische oorzaak is uitgesloten of behandeld, kan er gedragsmatig gekeken worden. Wat is de motivatie van de kat om een gedrag te vertonen en hoe kunnen we de omstandigheden zo maken dat de kat zich weer goed voelt in zijn leefomgeving en daar natuurlijk kattengedrag kan vertonen. Dat de noodzaak om zich anders te gedragen niet meer aanwezig is.



Fotograaf: Selinde Neut

Zo kan omgevingsverrijking bijvoorbeeld ervoor zorgen dat de kat meer te doen heeft, meer mogelijkheden om zijn natuurlijke gedrag te vertonen, waardoor hij niet meer in de gordijnen hoeft te klimmen. Of niet meer hoeft uit te vallen naar het been van de eigenaar, het enige bewegende object dat de kat na een hele dag alleen thuis ziet.



Fotograaf: Selinde Neut

Uw kat is niet gek

Als uw kat zich anders gedraagt dan u van hem gewend bent, doet hij dit met een reden. Niet omdat hij gek is of u wil pesten. De kat reageert op veranderingen in zijn leefomstandigheden of een lichamelijk ongemak. Daar is geen psychiater voor nodig. De dierenarts kan het medische deel behandelen en de gedragstherapeut kan u helpen het gedrag van uw kat te begrijpen en om te buigen naar gewenst gedrag. Om zo uw kat weer beter in zijn vel te laten zitten.