MIJN BLOGS IN HET ARCHIEF
KATTEN EN STRESS

Na mijn vorige blog waar in ik mijn bezorgdheid uitsprak over onder andere de stress die kan ontstaan bij een grote groep katten in een kattencafé, bezocht ik afgelopen week twee locaties waar meerdere katten samenleven. Ik was bij het Kattendorp in Harfsen en bij Linda’s Kattenhotel in Tonden. Hoe is het met de katten op deze locaties, ervaren zij stress? 

Kattendorp, Harfsen

Op het terrein van deze boerderij is plaats voor 200 katten, die in verschillende grote buitenrennen verblijven. Naast de ren waar de nieuwkomers eerst komen om te wennen en geobserveerd te worden, zijn er drie verschillende rennen voor diverse groepen katten. Er is sprake van een matig wisselende populatie, doordat er nieuwe katten bij komen, anderen overlijden. Het is geen pension of asiel. De katten die hier wonen, zijn om verschillende redenen op andere plekken niet meer plaatsbaar.

Bij elke buitenren is ook een binnenverblijf, zodat de katten kunnen schuilen en kunnen kiezen of ze binnen of buiten willen zijn. De katten leven in vrijheid in een natuurlijke omgeving met daarin voorzieningen om te schuilen. Doordat er per kat uitgegaan wordt van ongeveer 20 vierkante meter leefruimte wordt de populatie nooit te groot. Een belangrijk punt omdat elke kat zijn persoonlijke ruimte nodig heeft.

De stress wordt laag gehouden doordat er op veel verschillende plekken voer en water worden aangeboden, zodat elke kat op zijn eigen tijd kan eten of drinken. Verder zijn er veel plekjes op hoogte. Behalve bomen zijn er huisjes, plankjes op hoogte, in de huisjes weer tafels, zolderingen.En in het bosrijke gebied zijn overal de meest geweldige natuurlijke schuilplekjes te vinden. De katten kunnen als ze willen elkaar uit de weg gaan, hebben overzicht over hun territorium en voldoende voorzieningen, waardoor ze zonder problemen het gebied kunnen delen. Natuurlijk moet een nieuwe kat wel eerst de omgeving leren kennen, maar door al deze voorzieningen, wordt er weinig stress ervaren. Een prachtige plek voor de katten om de rest van hun leven te wonen.

Linda’s Kattenhotel

De katten die hier verblijven, zijn er tijdelijk omdat hun personeel met vakantie is. Het gaat hier dus om groepen katten die tijdelijk bij elkaar wonen, waarbij de wisseling van de populatie groot is.

Dit hotel heeft twee huiskamers, waarvan één een buitenverblijf heeft. Linda stelt met grote zorg de tijdelijke groepen samen: welke katten kunnen het beste met elkaar een kamer delen. Katten die medicijnen gebruiken, een dieet hebben of om andere reden apart gehouden moeten worden, kunnen terecht in de ruime hokken in de kamers.

De stress wordt laag gehouden door in de eerste plaats goed te kijken naar de samenstelling van de groepen. Daarnaast is elke kamer voorzien van voldoende plekjes op hoogte en voldoende terugtrekplekjes.De kat op bovenstaande foto ligt op een van de kratjes waar katten zich en in terug kunnen trekken en die ook nog als uitkijkpost gebruikt kunnen worden.

Zo wordt ook hier er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat wisselende groepen vreemde katten met zo min mogelijk stress samen kunnen leven.

Dit zijn zomaar twee heel verschillende voorbeelden van locaties waar grotere groepen katten leven, waar het welzijn van de kat voorop staat. Waar er alles aan wordt gedaan om het stressniveau zo laag mogelijk te houden en daarmee een gezond, katwaardig leven te garanderen.