MIJN BLOGS IN HET ARCHIEF




KATTEN EN WEGLOPEN

De laatste tijd word ik regelmatig gebeld door eigenaars die ten einde raad zijn omdat hun kat alsmaar wegloopt. De ene kat blijkt steeds naar de buren te gaan, de andere sjouwt echt een heel eind weg, helemaal naar de andere kant van de stad. Eigenaars willen graag tips om de kat bij huis te houden en er worden helaas soms vreemde, in mijn ogen zeer dieronvriendelijke tips gegeven! 

Fabeltje: kat rond draaien in zak

Zo is er het fabeltje dat als je kat na een verhuizing terug loopt naar het oude huis, je dit op kunt lossen door hem in een zak te doen en de zak enkele malen rond te draaien. Mijn maag draait zich om als ik dit hoor. Ik vind dit zeer riskant en raad dit absoluut af. In de eerste plaats is er het gevaar van verstikking- naast de versie met de jute zak is er ook één met een plastic zak en wat dacht u van de kat die misselijk wordt en in zijn eigen braaksel stikt, hangend op zijn kop- , verder is er het gevaar van lichamelijke beschadigingen- denk alleen maar aan bijvoorbeeld gewrichten en spieren- en mocht de kat dit lichamelijk allemaal doorstaan, dan heeft hij toch wel een enorm trauma opgelopen. Echt, rond gedraaid worden in een zak is een andere ervaring dan zelf van boven naar beneden springen.

Waarom loopt een kat weg

Er is niet zomaar een afdoende tip te geven om te voorkomen dat je kat netjes terug komt naar zijn eigen huis. Het gaat er om eerst uit te zoeken waarom een kat weg loopt. En daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Afhankelijk van de reden, de motivatie van de kat, kan er naar een oplossing, mogelijk een aanpassing in de leefomstandigheden van de kat gezocht worden, waardoor hij niet meer weg loopt.



Een kat die na de verhuizing terug loopt naar zijn oude huis, zijn oude territorium, heeft een andere reden om weg te lopen dan de kat die ineens zijn huis moet delen met een nieuwe kat of met een hond, een dier van de andere soort. Het kan zijn dat de kat zich in zijn eigen huis niet meer veilig voelt door de komst van de nieuwkomer en dat hij daarom maar naar de buren gaat. Het mogelijk lekkerder voer bij de buren is hiervoor niet de oorzaak!
Het is dan zaak om kat en nieuwe kat of kat en hond aan elkaar te laten wennen, met voldoende positieve associaties, waardoor de kat niet meer naar de buren loopt. Het is dan overigens wel zaak om met de buren af te spreken dat ze uw kat niet voeren!

Na een verhuizing houdt u uw kat de eerste tijd binnen om hem aan het nieuwe huis te laten wennen. Vervolgens laat u hem stukje bij beetje de tuin verkennen en daar zijn geursporen afzetten. Zo kan hij zijn eigen spoor naar huis volgen. Geef hem niet te veel eten voor hij naar buiten gaat. Dan heeft hij een reden om terug te komen, niet zo ver weg te lopen en dus gemakkelijker de weg terug te vinden.




Als de nieuwe buurt een katrijke buurt is, zal uw kat zijn eigen territorium moeten veroveren op de buurtkatten. Het kan zijn dat u hem daar een beetje bij moet helpen door vreemde katten uit de tuin te weren, zodat uw kat daar in elk geval een eigen, veilige plek heeft.

Het kan ook zijn dat u een aanloopkat, een zwerver, hebt, die u regelmatig voert en die zelfs soms binnen in huis komt. Bij aanloopkatten, die gewend zijn om buiten te leven en van tijd tot tijd ergens gevoerd te worden, moet u er rekening mee houden dat ze soms na een tijd weer verder trekken. Dat ligt niet aan u of de omstandigheden bij uw huis, maar zit gewoon in de kat: hij heeft in het wild overleefd en dan is de roep van de natuur soms sterker.

Nog even voor alle zekerheid, uw kat is toch wel gechipt en geregistreerd?