Ik kreeg een trotse mail van haar personeel met de uitnodiging om het gezinnetje te komen bewonderen.
En ja, ik weet dat je nooit op kraambezoek moet gaan, dat is echt heel gevaarlijk. Maar omdat ik net bezig was een lezing over kittens voor te bereiden en nog wel wat leuke foto’s kon gebruiken, ging ik.
En wat kon er eigenlijk gebeuren: Dana’s personeel had bewust voor dit nestje gekozen en zich er voor de dekking al van verzekerd dat er huizen waren voor de kittens. Het probleem was alleen dat er gerekend was op drie kittens- de dierenarts had hen verzekerd dat bij zo’n tengere kat het er vast niet meer dan drie zouden worden- maar het waren er dus vijf!
Zijn ze niet om helemaal verliefd op te worden?
Maar hoe zorg je er eigenlijk voor dat kittens opgroeien tot sociaalvaardige, van het leven genietende katten en niet tot de schrik van de buurt of tot angstige wezentjes die bij de minste of geringste verandering in hun omgeving onder het bed duiken en niet meer te voorschijn komen tot het enge bezoek is vertrokken? Om maar twee uitersten in mogelijke gedragingen te noemen.
Vanaf het moment dat het kitten twee weken oud is en de zintuigen zich verder ontwikkelen, dat hij kan horen en zien, ontvangt hij indrukken uit zijn omgeving. Hij kan dan kennis maken met alle zaken die bij het leven bij de mensen horen.
En dat is waar het socialisatie om gaat: het opdoen van zo veel mogelijk positieve ervaringen in de omgang met soortgenoten, eventuele andere dieren en die grote diersoort bij wie hij in huis komt: de mens met alle geluiden die uit apparaten komen en meer van die vreemde zaken.
Nu, dat zat wel goed bij het nestje van Dana.
Dekkater, papa Pjotr was in huis en heel bijzonder, hij wilde helpen bij het verzorgen van de kittens!
De eerste week duldt mama Dana hem niet in de buurt, maar langzamerhand leert zij hem weer vertrouwen- ze waren altijd goede vriendjes- en ja, dan ontwaken Pjotrs vaderlijke instincten.
Het leuke is dat de vader van Pjotr zelf ook wilde helpen bij de verzorging van het nest: het zit dus in de familie! Leuk ook, omdat nu weer eens blijkt hoe belangrijk de rol van de vader is, genetisch gezien.
Er loopt ook een wat nukkige oudere poes in huis, die de kittens bijbrengt waar haar grens ligt met af en toe wat gegrom, geblaas of, als ze dan nog niet luisteren met een tik van haar poot.
De kleintjes spelen volop met elkaar en met hun ouders en hierdoor leren ze wat wel en niet mag in de omgang: het hoe en wat van het kats, zeg maar.
Dit maakt dat ze weten dat het pijn doet als je gebeten wordt en dat ze dit onder normale omstandigheden niet zullen doen. Het zullen geen terrorkatjes met ongeremde agressie worden!
Wat betreft het wennen aan verschillende mensen: volwassenen en kinderen, gaat het ook prima.
Elke week komen er kinderen en volwassenen op bezoek. Toekomstig personeel van de kittens, dat hun opgroeien van dag tot dag wil meemaken en hen vast wil laten wennen, alvast een band opbouwen met hun toekomstige huisgenootje.
U begrijpt, ik ben er ook heel veel geweest, nadat ik met mijn eigen kattengroep had “overlegd” of er nog plek was voor een nieuwe huisgenoot.
En wat betreft geluiden van de mensen: nu deze eigenaars hebben tijdens de nestperiode ook even de kamer geschilderd. Alles van de plaats gehaald en in dozen gestopt, toen de kittens even in een andere kamer waren. Wat waren ze blij met die geweldige speeltuin toen ze al die dozen zagen!
Al met al zijn deze kittens geweldig gesocialiseerd en daarmee bestand tegen stress. Goed voor hun lichamelijke en geestelijke gezondheid.
Want, als een kat veel stress ervaart, is dat niet alleen erg vervelend voor hem, het maakt hem ook minder bestand tegen ziektes, wat zijn gezondheid dus ook schade kan toebrengen. Ook zijn katten die veel, langdurige stress ervaren, gevoeliger voor het ontwikkelen van gedragsproblemen.
Wilt u meer weten over het socialiseren van kittens, neem dan even een kijkje op
www.katwaardig.nl
En hier is ze dan: Doortje, het enige poesje uit het nest van Dana en Pjotr, dat nu bij mij en mijn zeven andere katten woont.
Tip voor deze week: Dagelijks speelkwartier
Merkt u ook dat uw katten weer actiever zijn nu het minder warm is buiten?
Kijk eens of ze in huis en tuin wel genoeg te doen hebben: genoeg mogelijkheden om kats gedrag te vertonen. Zijn er voldoende krab- en klimmogelijkheden of wordt het misschien tijd om uit te kijken naar een nieuw klimmeubel?
En een dagelijks speelkwartiertje met hun personeel dat balletjes, propjes papier, speelgoedmuizen, voor ze weggooit, is leuk voor kat en personeel. De kat kan lekker jagen en u kunt genieten van het samen bezig zijn op een andere, actievere manier dan dat hij op schoot ligt.
Wist u, dat veel katten liever spelen dan op schoot liggen bij hun personeel?