MIJN BLOGS IN HET ARCHIEF


volgend item


Mag ik mij even voorstellen!

Ik heet Mary en hoewel ik opgroeide in de mand met jachthonden van mijn vader, heb ik vanaf het moment dat ik op mezelf woonde, katten om me heen gehad.

In deze blog zal ik met hulp van mijn eigen huistijgers en aan de hand van belevenissen die ik tegenkom met eigenaars die echt niet meer begrijpen wat hun kat bedoelt wat tips geven om katten en hun personeel gelukkig te houden.

Mijn eerste kat was verstoten uit het nest en absoluut niet gesocialiseerd. Maar ja, wist ik veel. Voor mij was ze heel lief, extreem aanhankelijk. Vreemden moesten haar echt niet aaien, die kregen direct een mep met haar poot, met volle kracht de nagels erin!
De dierenarts gaf raad: neem er een kitten bij, misschien dat ze dan wat kattengedrag leert.
Hij had er niet bij verteld dat dat kitten dan wel goed gesocialiseerd moest zijn, maar het geluk was met de domme. Toevallig kreeg ik zo’n kitten en kwam het uiteindelijk toch nog goed met Poekje.

Karel, de kat die mijn leven een andere wending gaf.

Hieronder ziet u Karel, als kitten met een vangkooi gevangen en gesocialiseerd in een schuur waar hij zelden mensen zag. Hij heeft ervoor gezorgd dat ik me uiteindelijk meer in het gedrag van katten ben gaan verdiepen om hen beter te leren begrijpen.



 
Hoe het begon.

De katten waren toe aan hun jaarlijkse inenting en ik had netjes een afspraak gemaakt bij de dierenarts voor twee en misschien, als ik Karel in het transportmandje zou kunnen krijgen, wel voor drie katten. Het lukte zowaar om Karel ’s morgens vroeg te verrassen en in het mandje te zetten, dus hij ging mee. De dierenarts was zo enthousiast toen ze me zag met drie mandjes! Ze stelde voor om Karel als eerste te enten en al pratend met mij, stak ze haar hand in het zojuist geopende mandje….
Ja, dat had ze dus beter niet kunnen doen! Stom van ons beiden. Een kat die zo schuw is en in een vreemde omgeving is met allemaal vreemde luchtjes, een stem van een vreemde en dan ineens een hand die zomaar in zijn veilige mandje komt! Ja, uit angst kon hij niet anders dan blazen, grommen, en uiteindelijk zijn klauwen in haar hand slaan alvorens de benen te nemen en in de gordijnen te klimmen!

Vervelende situatie: dierenarts staat haar bloedende hand onder de kraan te spoelen, Karel klimt eerst in de gordijnen, springt vervolgens op tafel, gooit de telefoon eraf en er staat ook nog een computer. “Nee hè, dat is wel mijn kat die hier de boel verbouwt en ik zal dus iets moeten doen!” Gelukkig vertrouwde Karel mij uiteindelijk meer dan de vreemde omgeving en rustig pratend en knipogend naar hem, is het me gelukt om hem op te pakken, zodat hij uiteindelijk toch nog geënt kon worden.

”U weet toch dat katten elkaar geruststellen
door met beide ogen te knipogen?”


Ik vond echt dat ik meer moest leren over het gedrag van katten om zulke situaties te kunnen voorkomen en hun leven prettiger te maken. Want, geloof me, Karel deed dit niet voor zijn plezier, het was pure angst.
Ik deed de opleiding kattengedragstherapie en vond wat ik leerde zo leuk en zo de moeite waard om door te geven, dat ik er nu zelfs deels mijn beroep van heb gemaakt.

Nu weet u wie ik ben.

Een volgende keer zal ik nader ingaan op het belang van het goed socialiseren van katten: ze al op jonge leeftijd laten wennen aan het leven bij de mensen met alles wat daarbij hoort om ze zo een hoop stress en daarmee gepaard gaande gedragsproblemen en eventuele ziektes te besparen. Om zo kat en personeel gelukkig te houden.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ARTIKEL 2


Tip voor deze warme, zomerse week:

Hoewel katten graag warme plekjes zoeken en echte zonaanbidders zijn, is het met deze zomerse hitte belangrijk om ervoor te zorgen dat uw kat nu ook voldoende de koelte kan zoeken. Katten kunnen oververhit raken doordat zij alleen via de voetzooltjes kunnen zweten.
Zorg dus zowel binnen als buiten voor voldoende koele plekjes: binnen bijvoorbeeld op stenen vloeren, buiten onder struiken. Laat uw kat zeker niet achter in een auto, ook niet voor even. Een iets geopend raampje is op dit moment echt onvoldoende om de kat tegen oververhitting te beschermen. Dus niet, op de terugweg van de dierenarts, gelijk even boodschappen doen, maar eerst uw kat thuis brengen.
Zorg zeker ook voor voldoende drinkwater op verschillende plekjes in huis en tuin.
Als uw kat weinig drinkt: een drinkfontein of een smaakje( een lepeltje zoutarme bouillonpoeder) door het water kan uw kat aanmoedigen tot meer drinken.
Wees gerust, de dop zit op de fles, Simba ligt lekker op een koel aanrecht!


Vragen en reacties zijn welkom!